Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har tjänat miljoner på teatern

(Uppdaterad kl. 11:19) Månadslön från kommunen, flera hundra tusen kronor i extra ersättning för Elvis-föreställningarna, delar av sponsorintäkter samt miljonbelopp som han har tjänat som föreläsare. Glada Hudik-teatern har gjort Pär Johansson till miljonär.

De senaste åren har Pär Johansson varit en av de populäraste föreläsarna i Sverige. Hans arbetsgivare, Hudiksvalls kommun, har inga invändningar mot att han lägger tid på att föreläsa.

– Han jobbar jämt. Det uppdrag han har är att driva Glada Hudik-teatern och det gör han med råge. Och när han är ute och håller föredrag så säljs det väldigt många biljetter, säger omsorgsförvaltningens chef Pia Andersson.

Pengarna som Pär Johansson tjänar som föreläsare går till hans bolag PJ Produktion AB, där han är ensam aktieägare. 2008 omsatte bolaget 1,9 miljoner kronor, året efter hade omsättningen nästan fördubblats och låg på 3,7 miljoner kronor och 2010 omsatte bolaget 5,7 miljoner. Den redovisade vinsten var 809 000 kronor 2008, nästan 2,5 miljoner kronor året efter och 2,3 miljoner kronor år 2010, alltså sammanlagt cirka 5,6 miljoner i vinst sedan han startade bolaget.

Glada Hudik-teatern har gjort Pär Johansson till miljonär.

– Jag tycker inte att det är fult att tjäna pengar, utan det är något jag är stolt över. Jag tjänar pengar på mitt livsverk och min syn på människan, säger han.

Som teaterledare för Glada Hudik-teatern får Pär Johansson i dag 30 000 kronor i månadslön. Dessutom har han mellan 2007 och 2010 från kommunen fått totalt 486 440 kronor i ersättningar, främst för arbetet som regissör, manusförfattare och skådespelare i samband med Elvis-föreställningar. Utöver det fick han, förutom månadslön, även fem procent av sponsorintäkterna fram till och med 2007.

För 2011 har han skrivit ett avtal med kommunen som ger honom 8 500 kronor per föreställning, vilket blir 289 000 kronor för årets 34 planerade Elvis-föreställningar.

Han har dessutom varit medförfattare av manuset till långfilmen Hur många lingon finns det i världen, filmen om Glada Hudik-teatern. För det har produktionsbolaget betalat honom ett arvode, men hur mycket pengar det handlar om vill han inte berätta.

Läs den fullständiga artikeln i Hudiksvalls tidning.