Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han har sålt sin sista fisk

I drygt 40 år har Göran Eriksson i Stråsjö sålt och odlat fisk. I fredags körde han iväg sin sista leverans.

– Det känns vemodigt, men jag har nått min pensionsålder, säger Göran Eriksson.

Vattnet ligger lugnt runt Göran Erikssons odlingskassar. Ån är kall och har tillrinning från tre bäckar, varav en med direkt källvatten.

– Det är så kallt och friskt vatten här, rödingen trivs bra, därför har det här varit väldigt bra för mig, säger Göran Eriksson i Stråsjö.

Han är i färd med att lasta sina sista fiskar, 250 kilo regnbåge som köpts av Ljusdals fiskevårdsområde för att sättas ned i Svartsjöarna.

Göran startade odlingen för drygt 40 år sedan, 1968, tillsammans med Ove Karlsson som hade ett kläckeri. Efter en tid tog Göran över hela odlingen och utrustningen är i dag lika gammal som verksamheten. Förutom att han nått sin pensionsålder handlar också nedläggningen om att en fortsatt verksamhet innebär nya investeringar.

– Det är gamla grejer, det måste byggas nytt om man ska fortsätta här och det är en för stor investering, det lämpar sig inte heller för en pensionär.

Göran Eriksson har i första hand levererat fisk till närliggande fiskevårdsföreningar, såsom Ljusdals Fvo och Bjuråker/Norrbo Fvo.

Även om Göran Eriksson sakligt resonerar kring investeringar och lönsamhet är det med vemod han förklarar att det faktiskt nu är slut, efter 43 år.