Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Han har haft en avgörande betydelse"

/

Under lördagen gick Olle Häger bort efter en tids sjukdom. Han var välkänd som dokumentärfilmare och journalist, och medverkade in i det sista som krönikör i hälsingetidningarna.

Annons

Olle Häger föddes den 19 september 1935 i Söderala. Under sitt liv arbetade han som dokumentärfilmare och författare. De flesta dokumentärerna gjordes tillsammans med Hans Villius, bland annat serien Svart på vitt, som de år 1986 tilldelades Stora journalistpriset för.

1991 vann de även Publicistklubbens Guldpenna tillsammans, och det var första gången som två personer delade på priset. Olle Häger var även verksam som historiker och utsågs till professor år 1996. Mellan 1998 och 2004 var han hövding i Hälsinge akademi.

Han var även en återkommande krönikör i hälsingetidningarna, och hans sista krönika publicerades så sent som i oktober.

Historikern David Ludvigsson skrev sin avhandling om Olle Hägers och Hans Villius inflytande över svensk populärhistoria.

– Olle Häger har haft en avgörande betydelse för hur historia har representerats på tv under de senaste 40 åren. Framför allt genom sitt bildintresse i serien Svart på vitt, där han och hans Villius tog utgångspunkt i ett svartvitt fotografi. Det krävdes stor kunskap för att se fotografiet i sitt sammanhang, säger David Ludvigsson.

Han påpekar också att de karaktäristiska pratorna på småländska, varmed Hans Villius blev känd som "historiens röst", ofta var skrivna av Olle Häger.

– Många kände till Hans Villius röst men inte Olle Hägers penna. Han hade ordet i sin makt, det handlade inte bara om kunskap utan också om att skriva fram en berättelse. Ibland kan jag känna igen hans språk, man hör att det är han som pratar, säger David Ludvigsson.

Han menar också att Olle Häger förde in en social dimension i svensk populärhistoria.

– Han hade ett stort intresse för den lilla människan, med arbetar- eller bondebakgrund. Han var anställd av SVT i många år så det blev många program. SVT är därför mycket mer präglat av socialhistoria än det skulle ha varit annars. Någonstans där har du väl hans insatser, säger David Ludvigsson.

Ola Granath är konstnär, jazzmusiker och ledamot i Hälsinge akademi.

– Det är sorgligt. Jag kom in i akademin år 2000 och jag minns att Olle sa att man inte ska vara för gammal när man sitter på sådana här ordförandeposter. Han var en fin människa, engagerad och kunnig, särskilt i södra Hälsingland, säger han.

– Olle har spelat en stor roll för akademin. Han var en väldigt viktig representant för Söderhamn och hela det området. Han var oerhört kunnig i Hälsinglands industrialisering och kulturhistoria, säger Claes Sundelin som också är ledamot av Hälsinge akademi.

Olle Häger blev 79 år gammal.

Annons