Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han gör skateboardar till bord

Konstnären ställer ut sina verk på lördag för hela staden att se.

I en blommig soffa med en trave skateboardar framför sig berättar Fredrik Andersson hur det är att vara konstnär. Redan på gymnasiet började han skapa och det har blivit en stor del av livet. Fredrik berättar vad det är som driver honom.

– Själva utmaningen, att få en idé och sedan bygga ihop allt så det passar och att sen se när det är klart känns jättebra, säger han.

Fredrik kommer från Malmö, men har den senaste tiden bott i Stockholm där han studerat på Bäckmans designerhögskola. I september bestämde han sig för att flytta från Stockholm och bli Söderhamnsbo.

– Min flickvän är härifrån och vi tröttnade helt enkelt på staden. Så vi bestämde oss för att flytta hit. Jag trivs bra och det ska bli roligt när det blir lite varmare så jag kan gå ut och uppleva mer av naturen.

I slutet av månaden ställer han ut på Söderhamns stadsmuseum. Ett av hans verk som kommer att finnas med på utställningen är ett bord av ek och skateboardar. Med erfarenheter från möbelsnickarutbildningen från gymnasiet skapade han verket helt själv inför möbelmässan 2013. Då hamnade han under stark tidspress för att bli klar i tid.

– Det tog ungefär en månad för mig att göra klart och då fick jag jobba nästan dygnet runt. Jag hade annat att göra också som att fixa montrar och ha möten som tog tid.

Fredrik åker själv skateboard på fritiden. Brädorna som använts till bordet är en blandning av hans egna och hans vänners. Med dem skapade han ett fiskbensupplägg som blev skivan till bordet. Inspirationen kom när han såg alkemister försöka förädla oädla metaller till guld. Då bestämde han sig för att göra en egen slags förädling.

– Jag hade sett när andra gjort saker av skateboardar, men inte någon som gjort en möbel av dem, så då tänkte jag prova det.

Relationen till bordet är starkt och till en början ville han inte sälja det. Men sist bordet ställdes ut valde han att öppna för möjligheten. Han säger att han själv gärna behåller bordet, men det är svårt att få användning för det.

– Det blir lite speciellt med sina egna verk. Man har svårt att använda dem för man är rädd att förstöra dem.

Tillsammans med bordet kommer också ett lock till en av de hattaskar han skapat att finnas med på utställningen i Söderhamn. Den tillhör det examensarbete han gjorde på designerskolan i Stockholm.

I framtiden hoppas Fredrik på att kunna försörja sig som konstnär eller formgivare. Inför nästa verk har förberedelserna redan börjat.

– Jag har inte bestämt mig vad jag ska göra än. Jag funderar på någon ny mönsterläggning, kanske använda något nytt material också. Men jag har börjat med att slipa skateboardarna eftersom det tar sådan lång tid.

På lördag ställer Fredrik ut på Söderhamns stadsmuseum i samarbete med Klubb bruket.