Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han går sin egen väg i politiken

/

Hans namn hade tecknats ned på en giltig valsedel för Sverigedemokraterna i förra valet. Efter ett avhopp av den tidigare ledamoten fick Jan-Ola Hall en plats i fullmäktige i Nordanstig.
– Någon hade skrivit mitt namn på en lista, så eftersom någon ville att jag skulle engagera mig så valde jag att ta plats i fullmäktige, säger Jan-Ola Hall.

Annons

I april för tre år sedan damp det ned ett brev i brevlådan hemma hos familjen Hall. Brevet var från länsstyrelsen som talade om att Jan-Ola Hall var ordinarie ledamot för Sverigedemokraterna i Nordanstig efter att den tidigare ledamoten hade hoppat av.

– Vi hade haft en fest året innan valet. Och vi diskuterar ofta politik, då var det någon som sa att han tänkte skriva mitt namn på en valsedel, säger Jan-Ola Hall.

Det är en av sommarens alla varma dagar och humlorma surrar i trädgården i Ede. En stor del av trädgården upptas av Jan-Ola Halls och hans hustru Henriettas odlingar. Potatis, squash, gurkor och tomater, det mesta som finns i salladsdisken finns även i deras trädgårdsland.

– Jag har alltid tyckt om att påta i trädgården och att odla egna grönsaker. Jag ska ta upp ett par squash som är mogna nu, säger Jan-Ola Hall och böjer sig ned och skär loss grönsakerna från plantorna.

Ett av hans smultronställen är i trädgården bland odlingarna. Det andra är på golfbanan på andra sidan vägen. Men en krånglande fot efter att han bröt den för ett par år sedan gör att det blir mer tid i trädgården.

– Jag började spela golf när jag var i 50-års åldern. Går jag för mycket på golfbanan nu så får jag väldigt ont i foten. Det är tråkigt att inte kunna spela lika mycket längre.

Efter militärtjänstgöring tog sig Jan-Ola Hall in på polisutbildningen i Uppsala. Han hade blivit inspirerad av sin svåger som arbetade som polis på landsbygden. Men arbetet blev inte vad han hade förväntat sig.

– Mitt första jobb blev att avhysa uteliggarna som låg på Centralstationen i Stockholm. Jag förstod inte varför de inte kunde få vara där en stund. Yrket blev en chock för mig när jag började.

Han övervägde att sluta och besökte arbetsförmedlingen. Han såg ett anslag om att Rikspolisstyrelsen sökte programmerare. Efter färdig utbildning dröjde det inte länge förrän han bytte till ett privat företag inom databranschen.

Familjen flyttade från Stockholm innan de tre barnen började skolan. Han fick en tjänst som datakonsult i Sundsvall så de återvände norrut. Den gula villan som han och hustrun bor i nu är hans familjehem. I början av 1990-talet köpte de huset när hans pappa gick bort.

Inför årets val står han som första namn på Sverigedemokraternas valsedel i Nordanstig. När han bodde med familjen i Stockholm på 1970-talet så var han engagerad i Moderaterna, men hade inga politiska uppdrag då.

– Jag funderade på var jag hörde hemma politiskt. Så jag gick igenom alla partiers partiprogram och insåg att det var Moderaterna som passade mig bäst. Det var det enda partiet som sade att individen har ett eget ansvar och att man har rättigheter men även skyldigheter.

Han anser att partitillhörigheten spelar en mindre roll i kommunpolitiken, han anser att man ska bestämma utifrån varje fråga var man står. Han ställer upp för Sverigedemokraterna i valet, trots att han inte står för all deras politik.

– Jag är inte rasist, jag har flera vänner som är invandrare och jag tycker väldigt mycket om dem. Jag har inte en chans att komma in i fullmäktige om jag skulle stå på någon av de andras partier listor. Jag hoppas att jag kan vara med och påverka och göra nytta för kommunen.

Mer läsning

Annons