Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han förverkligade sin dröm

Vad har du för drömmar?

Frågan kastades plötsligt till mig över fikabordet.

Annons

Vadå? Skulle jag ha drömmar? Som snart fyller 63.

Ja, jag har en dröm förstås. Men den känns inte särskilt fantasirik och dramatisk.

Nej, tacka vet jag journalisten Gilbert Kaplan från USA. När han var bara 24 år hörde han Gustav Mahlers andra symfoni för första gången.

Det var då han fick sin dröm. Att dirigera det stycket. Trots att det åttio minuter långa verket betraktas som ett av musikens allra svåraste stycken. Och trots att Gilbert Kaplan bara var en enkel musikalisk amatör.

Ingen trodde på honom. Kanske inte ens han själv. Han fortsatte med sitt jobb och startade en tidskrift för stora penningplacerare. Och affärerna gick lysande.

Han hade råd att förverkliga sin dröm. Men hade han förmågan? Han avråddes av alla.

Ändå satte han igång att studera in partituret med en dirigent från Juilliard School of Music. Nio timmar om dagen. Efter två veckor var han beredd att ge upp. Då bestämde han sig för att studera in och memorera en sida om dagen av det 207 sidor långa partituret.

Efter nästan sju månader hade Kaplan lärt sig dirigera hela Mahlers andra symfoni. Han hyrde en av Amerikas bästa symfoniorkester och började repetera. Sedan bjöd han in 2500 affärskontakter till den stora konserten. Och det blev succé.

Idag betraktas Gilbert Kaplan som en av världens största Mahler-kännare. Och en av de främsta uttolkarna av Mahlers tvåa.

Han har dirigerat detta verk med mer än 50 av världens bästa symfoniorkestrar. I mars kommer han till Stockholms konserthus för att dirigera Stockholmsfilharmonikerna.

Hur vågade han ge sig hän åt denna svindlande dröm? Själv säger han att det bara fanns två risker med projektet.

Den ena var att han skulle misslyckas och göra bort sig. Den andra var att "jag skulle tvingas leva resten av mitt liv med frågan om vad som skulle ha hänt om jag hade försökt".

Den första risken kunde han ta. Den andra ville han inte ta!

Hur många av oss går omkring med frågan vad som skulle han hänt om jag hade försökt? Resan som aldrig gjordes. Relationen som jag inte vågade satsa på? Jobbet som jag aldrig vågade söka? Äventyret som verkade för stort? Drömmen som jag aldrig vågade satsa på.

Min dröm? Att avsluta min yrkeskarriär som långtradarchaffis. Troligen enklare att förverkliga.

Ändå tvivlar jag på att den blir sann.

 

 

Mer läsning

Annons