Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han forskade på Söderhamn

Lars Löfqvist har precis skrivit klart sin avhandling, baserad på studier av företag i Söderhamn. Nu bär han titeln teknisk doktor och har dessutom kunnat hjälpa företagen med sitt forskande.

Annons

Lars Löfqvist har en förhoppning om att studien ska hjälpa små etablerade företag att på ett mer effektivt sätt skapa bättre produkter åt sina kunder. Han vill också att den ska underlätta för supportorganisationer att förbättra sina stöd- och supportåtgärder när det gäller innovationer i företag med mindre än 50 anställda.

– Jag har följt hela processen från idé tills produkten är på marknaden, säger Lars Löfqvist.

På senare år har det blivit större fokus på innovation i små företag, både i Sverige och utomlands. I sin avhandling tar Lars Löfqvist upp vad som motiverar små företag att ta fram nya produkter, hur nya produkter utvecklas och kommersialiseras samt hur resursbrist hanteras under innovationsprocessen.

Avhandlingen har tagit sju år, lite längre än vad Lars Löfqvist räknade med. Men så har han också varvat forskningen med undervisning i kurser på Högskolan i Gävle, samt levt familjeliv.

– Jag har haft småbarn under tiden jag arbetat med avhandlingen, och forskningen har tagit mycket tid. Så nu efteråt kanske det är dags att damma av gamla fritidsintressen som man inte har hunnit med, säger han.

När en doktorandtjänst med första årens forskning finansierad utlystes av Sparbanksstiftelsen i Söderhamn tog Lars Löfqvist chansen och sökte. Han har tidigare arbetat på Centrum för flexibelt lärande i sitt doktorandprojekt, och har fortfarande sitt arbetsrum kvar i huset. Genom ett samarbete mellan CFL och Högskolan i Gävle kunde han forska i Söderhamn och använda sig av företag på orten. 18 företag har ingått i studien, han har intervjuat anställda på arbetsplatserna. Därefter koncentrerade han sig på två företag, där han tillbringade fem månader för att studera deras arbete.

– Det var mycket intressant. Saker händer snabbt på mindre företag, och det kan också vara turbulent. Det var en aning svårstuderat, men otroligt givande, säger Lars Löfqvist.

Även företagen fick ut något positivt av att ha en forskare på sin arbetsplats.

– Jag kunde ge råd och support, så de blev nöjda. För mig som stod på sidan om var det lättare att se hur de jobbar och vad det är som gör att de måsta arbeta på det sättet. Jag kunde se deras arbete från sidan om, något som de själva oftast inte har tid med, säger Lars Löfqvist.

I fredags, efter en anings nervositet, disputerade Lars Löfqvist för att få sin avhandling godkänd.

– Jag blev grillad av professorer i två timmar, det var tuffa frågor och verkligen inte lätt. Men nervositeten släppte när vi hade kommit i gång, och jag blev examinerad. Jag fick höra att jag hade gjort bra i från mig.

Disputationen gjordes på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, eftersom Högskolan i Gävle inte fick bedriva forskarutbildningar självständigt när Lars Löfqvist påbörjade sin studie.

Lars Löfqvist behöver inte få någon separationsångest över att avhandlingen han arbetat intensivt med de senaste sju åren är färdig. Nu väntar nämligen en period av föreläsande om hur hans forskning gått till och om resultaten han fick fram. Kommuner, företag och supportorganisationer har visat intresse av att lära sig om småföretagares innovationsprocesser.

– Det känns bara bra att föreläsa, jag vill ju inte att min forskning bara ska läggas åt sidan och glömmas bort. Jag vill sprida vad jag kommit fram till i avhandlingen. Det är praktiknära och relevant, säger Lars Löfqvist.

Även ett tillfälle att berätta om sin forskning i Söderhamn ska planeras in under februari.

Frånsett föreläsningarna och undervisningen på högskolan i Gävle ser han fram emot nya forskningsprojekt.

Lars Löfqvists avhandling heter "Product innovation in small established enterprises: Managing processes and resource scarcity".