Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han får skriva i Mankells gamla hus

Stipendium delas ut till en Bjuråkersförfattare.

Bjuråkersförfattaren Sven-Erik Forslin har tilldelats ett stipendium från Svenska författarförbundet på 7 000 kronor. Han får även en två veckors lång vistelse i den stuga i Sveg som Henning Mankell skänkt till författarförbundet.

– Det är jätteroligt. Jag ska använda pengarna till att kunna skriva vidare. Pengarna blir en andningspaus, sjutusen är mycket för en pensionär.

Du får även två veckor i Henning Mankells gamla hus som han har skänkt till författarförbundet. Vad ska du göra under de två veckorna?

– Pengarna är jätteviktiga när man inte har några men det roligaste blir så klart att få bo i Henning Mankells hus. De skrev i pappren från författarförbundet att det var ett jättestort hus med alla moderna faciliteter. Jag ska skriva där förstås, ett miljöbyte betyder mycket.

Du kommer även få hålla en föreläsning i Sveg, berätta om den.

– Jag vet inte riktigt hur jag ska utforma den än. Jag kommer nog att börja med två dikter tror jag. För unga människor är jag nog en varelse från en annan värld. Jag är född 1935 i ett väglöst land i norra Hälsingland och uppväxt i ett gammalt finntorp med genuint självhushåll. Jag tror att unga människor i dag skulle ha mycket svårt att se hur positivt det var på den tiden. Jag kommer nog slå an den tonen i föreläsningen.

Vad skriver du på nu?

– Jag skriver dels på en ny diktsamling och dels sista delen i trilogin Kaskran. Jag har hållit på i fem, sex år nu med sista delen men har hälften kvar. Många sätter sig ner och skriver och är klara på ett par dagar. Jag vill ha varje mening så bra som jag förmår innan jag fortsätter, så då tar det tid.