Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han fann sin drömtillvaro i Svedjebo

Han skulle bara hjälpa sonen att flytta lite möbler från Stockholm till Bjuråker, men förälskade sig i Hälsingland och blev kvar. Den 8 april fyller Björn Colliander 75 år.

Björn Colliander är född i Mälarhöjden, Stockholm. I 40 år arbetade han som mäklare med den egna fastighetsförmedlingen Balders Fastighetsbyrå i Bromma.

– Under mina 40 år i branschen har jag sålt över 1 000 fastigheter i Stockholmsområdet, säger Björn Colliander.

Av sin farmor köpte han 1962 det hus som det nu bott fem generationer Colliander i, och han hade inte några planer på att lämna det. Inte förrän hans son, som skulle flytta med sin familj till Svedjebo i Bjuråker, bad om hjälp att köra de sista grejerna från Stockholm och upp till Svedjebo.

Det var lite grejer, så det blev inte bara en resa, utan tre, och Björn kom att tillbringa sex dagar i Bjuråker.

Björn sa till sin son att han tyckte att de bodde så vackert, varpå sonen frågade om inte Björn skulle flytta dit.

– Jag sa "skojar ni med mig?" Vi har bott 150 meter ifrån varandra i Mälarhöjden, jag trodde inte de menade allvar.

Men han menade allvar, och Björn pekade direkt på ett hus som stod tomt och sa: "vem äger det där?"

"Inte vet vi, men vi tar reda på det", svarade sonen.

Det visade sig att ägare bodde i Tyresö, och redan dagen efter ringde Björn upp honom.

– Han sa att huset inte var till salu. Jag vet att jag var fräck som ringde upp honom, men jag sa att i händelse av att han skulle ändra sig, så kunde han ringa upp mig.

Tre dagar senare ringde husägare – då var huset till salu.

Och Björn tvekade aldrig. Han ringde fastighetsbyrån i Bromma och bad dem ordna alla papper. Själv var han bokad på ett flyg tillbaka till ön Formentera i Medelhavet, där Björn har haft ett sommarhus sedan 1964.

När han kom ner till hustrun som var kvar på Formentera frågade hon hur det varit i Sverige, och Björn svarade "Jag har köpt ett hus i Hälsingland."

Även om hustrun ställde sig lite frågande till det plötsliga husköpet, så tog hon det med ro.

– Hon sa att jag var så social så för mig skulle det säkert gå bra, och hon var så asocial så det skulle inte göra något om det var lite glest mellan grannarna. Men det visade sig att hon trivdes alldeles utmärkt i Svedjebo.

I juli 2013 blev makarna folkbokförda i Svedjebo, och sedan följde 15 månader av renovering av den lilla jordbruksfastigheten.

När Björn flyttade upp till Svedjebo avsade han sig alla sina förtroendeuppdrag i Stockholm. Under tio års tid var han vice ordförande i mäklarsamfundets ansvarsnämnd, han har varit ordförande i Svenska flygsportförbundets hängflygsektion, och ordförande i släktföreningen Colliander.

– Nu är jag med i sångkören, i bouleklubben och gympaklubben.

Björn har haft många fritidsintressen genom åren, bland annat har han varit tävlingssimmare, men ett intresse som han tog upp i vuxen ålder var drakflygning.

– Sedan barndomen har jag haft en skräck för höjder, och det kände jag att jag måste övervinna.

Så vid 46 års ålder började han med drakflygning.

– Det tog två år innan jag över huvud taget vågade kasta mig ut över stupet.

1986 började han flyga drake, och 1991 blev han Europamästare för seniorer, 50 år och äldre, vid Europamästerskapen i Tjeckoslovakien.

– Det var 92 piloter och elva olika nationer med, och där kommer höjdrädde Björn från Sverige och tar hem vinsten.

CNN var där för att göra ett reportage från tävlingen, men tävlingsledaren kände sig osäker på engelskan, så han bad Björn att vara tävlingens talesperson.

– Filmteamet skulle vara där ett dygn, men det slutade med att de stannade hela veckan. Det blev ett program på 20 minuter, men när det sändes var jag tyvärr i Prag, så jag såg det aldrig. Men hela tävlingsledningen var mäkta imponerad, och väldigt stolta, över att CNN hade varit där och dokumenterat deras tävling.

Vinterhalvåret tillbringar Björn på Formentera, i det hus han lät bygga 1964 då han bara var 24 år, och resten av året bor han i Strandgården i Svedjebo, Bjuråker.

Sedan i juni 2014 bor han ensam i det stora huset, då hustrun avled efter en kort tids sjukdom.

– Men livet går vidare. Turligt nog har jag sonen och sonhustrun inpå knuten, och jag har aldrig haft ett så socialt utbyte under tiden jag bodde i Stockholm. Här kommer det folk och lägger presenter på bron. Livet går vidare, jag är samma gamla arga Björn, tycker jag. Och här ska jag bo kvar, för här trivs jag så himla bra. Jag har grävt en damm på tomten där jag har 300 kräftor, karp och guldfisk, och jag har låtit bygga en japansk bro över dammen. Här spenderar jag mina pengar, och jag vet att jag aldrig kommer att få igen dem, men det är så här jag vill ha det, säger Björn Colliander, som kommer att fira högtidsdagen hemma med sina nära och kära.