Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han cyklar för en god sak: "Svårast att hitta orken att cykla hem"

Victor Egerbo passerade Edsbyn i helgen på sin resa norröver. Som en del av Kropp challange, en hyllning till äventyraren Göran Kropp ska Victor cykla från Jönköping till Kebnekaise, bestiga berget och sedan cykla hem igen.

Göran Kropp cyklade en något längre sträcka för 20 år sedan då han cyklade ner till Mount Everst, besteg berget utan syrgas och sedan cyklade hem till Sverige igen. Kropp challenge utmanar folk att göra en liknande resa i sina egna länder.

Victor Egerbo arbetar på Erikshjälpen i Jönköping och som en del i arbetet med att samla in pengar till Erikshjälpens flyktingfond valde han att göra Kropp challenge.

Läs även: Kanadensare på rullskidor genom Skandinavien – just nu i Hälsingland

– Hittills har jag lyckats att samla in närmare 70 000 kronor. Målet är att samla in 100 000 kronor innan resan är slut, berättar Victor Egerbo när vi träffas i Edsbyn under lördagskvällen.

Victor räknar med att vara framme vid Nikkaluokta om cirka tio dagar.

– Hittills har det blivit nästan tolv mil med cykel varje dag. Det känns i kroppen nu efter fem dagar på cykeln. Så i morgon blir en vilodag i Edsbyn innan jag cyklar vidare, berättar Victor Egerbo.

Att bestiga Kebnekaise ser inte Victor som svårigheten i projektet. Att bestiga Sveriges högsta berg det har han redan gjort två gånger tidigare.

– Det som blir svårast är nog att hitta orken att cykla hem igen. Men nu har man bestämt sig så det är bara att göra, berättar Victor Egerbo.

Göran Kropps resa till och från Nepal tog lite mer över ett år att genomföra.