Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han blir Ljusdals-Postens nye chefredaktör: "Jag tror på lokaltidningen"

Nu är det klart vem som blir ny chefredaktör för Ljusdals-Posten. 45-årige Christian Höijer från Söderhamn tillträder tjänsten i september. Närmast kommer han från P4 Gävleborg, där han jobbat de senaste 13 åren.
– Man känner en jättestor respekt för en tidning som har varit en nyhetsförmedlare i över hundra år, säger han.

Ägarna Bonnier News Local har de senaste veckorna presenterat sin satsning på Ljusdals-Posten. En frekvensnedgång från sex tidningar i veckan till fyra, fler medarbetare på redaktionen och dessutom för första gången sedan hösten 1999 en egen chefredaktör, ska resultera i mer lokalt innehåll i tidningen.

Och det blir Christian Höijer som axlar rollen som chefredaktör. Han är uppvuxen i Trönö, och bor tillsammans med fru och en fjortonårig son i egen villa i Söderhamn.

– En lokaltidning är otroligt viktig. Det är den som är kittet som håller en bygd samman. Det är en gemensam plattform för nyheter, debatt, nöje och familjeliv. Jag tror på lokaltidningen. Den är utsatt för stenhård press i hela landet, men vi ska göra vårt yttersta för att bli starkare. För det måste finnas lokaltidningar även i framtiden, däribland Ljusdals-Posten.

Läs även: Stärker den lokala journalistiken – nu satsas det på redaktionen i Ljusdal

Christian Höijer har arbetat 25 år inom mediebranschen. Hans journalistiska bana inleddes när han avslutade studier i medieteknik i förtid, för ett jobb på dåvarande Hälsinge Kuriren i Söderhamn. Sedan dess har han bland annat varit chefredaktör för gratistidningarna i Hälsingland. Ett av hans sista uppdrag i den rollen var att starta Ljusdals Nytt.

De senaste 13 åren har han jobbat inom Sveriges Radio. Förutom att vara reporter har han verkat som biträdande nyhetschef och tillförordnad programchef på P4 Gävleborg, där han då ingått i ledningsgruppen. Senaste åren har Christian Höijer arbetat som grävande reporter.

Christian Höijer har ett förflutet som fotbollsspelare i Söderhamns FF, och vid sidan av arbetet är idrott något han gärna ägnar sig åt. Bland annat som tränare för klubbens P14-lag, där hans son ingår.

– Sedan har jag hållit på väldigt mycket med En svensk klassiker-grenar, typ Vasaloppet, Vansbrosimningen, triathlon också – konditionssport.

Aktiviteter, skola och inte minst villan familjen byggt gör att Christian Höijer planerar att bo kvar i Söderhamn.

– Jag finner inte avståndet längre än att det är pendlingsbart.

Idrotten och reporterjobben har givit honom tillfälle att besöka Ljusdals kommun vid ett flertal tillfällen.

– Jag känner att jag har varit där mycket och att jag har okej koll, säger han.

Inte minst under brandsommaren 2018 vistades han ofta i bygden. En erfarenhet som resulterade i radiodokumentären När helvetet kom till byn.

När det gäller Ljusdals-Postens framtid är Christian Höijer hoppfull. Han ser en mognad i mediebranschen, där läsare är beredda att betala för digitalt innehåll.

– Många har digitala abonnemang på Spotify och Netflix och olika tevedistributörer. Och jag tänker att vi ska göra Ljusdals-Posten så attraktiv så att tidningen blir ett självklart abonnemang bland alla andra som man har.

Läs även: Ljusdals-Posten föreslås bli fyradagarstidning – med mer lokalt innehåll

Christian Höijer förväntar sig att läsarna kommer att ställa höga krav, och tidningen måste hålla överenskommelsen, att frekvensnedgången verkligen resulterar i mer lokalt material.

– Det krävs att man lägger örat mot rälsen och lyssnar på läsarna. Man kan inte bara kräva av läsarna att de ska prenumerera, man måste även förtjäna deras förtroende.

Fram till att Christian Höijer tillträder i september fortsätter Tomas Froms som tillförordnad chefredaktör.