Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Han blir kommunens nya skogsförvaltare: "Det ska bli otroligt spännande"

Anders Dahlstrand är den som blir kommunens nya skogsförvaltare. Hans arbetsuppgifter blir bland annat att se till att kommunens 4200 hektar skog växer och avverkas på rätt sätt.– Det ska bli otroligt spännande, säger han.

I februari i år gick Ljusdals kommun ut med att man sökte en förvaltare av kommunens skogar. Tidigare hade kommunen lagt ut förvaltningen av skogen på entreprenad, men skulle nu anställa en egen förvaltare.

Läs mer: Jobbet: Ta hand om 4 200 hektar skog

Nu står det klart att det blir Anders Dahlstrand som får jobbet som skoglig förvaltare. Han börjar sin tjänst i slutet av månaden.

– Jag ser verkligen fram emot det. Jag är förväntansfull och tycker att det ska bli otroligt spännande.

Han är utbildad skogsmästare och kommer närmast från Mellanskog, som tidigare har förvaltat kommunens skogar.

Arbetsuppgifterna blir bland annat att ta hand om skogs- och naturvårdsplaner, se till att skog växer och avverkas vid rätt tillfälle och att skogen sköts på ett ekonomiskt rätt sätt. Totalt rör det sig om cirka 4200 hektar skog, vilket motsvarar omkring 6000 fotbollsplaner.

Se också: Nu kan skogsägare söka pengar till kultur– och naturvård i skogen

Läs även: Mellanljusnans naturreservat klart för besökare: "Ett mecka för friluftsliv"

– Kommunens skogar är välskötta. Man har sett till att skogen förnyas och växer. Det var väl under några år som det avverkades lite för mycket, men den svackan har man börjat förebygga nu, säger Anders Dahlstrand.

Vad betyder skogen för Ljusdals kommun?

– Ur en ekonomisk synvinkel så tror jag inte att det rör sig om jättestora pengar, men däremot tror jag att den har ett stort symbolvärde. Även om det inte blir jättemycket så ska vi se till att skogen ger de pengar som den kan ge.