Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är länets enda manliga barnmorska

Ove Demander är ensam man bland 149 kvinnliga kollegor.

– Det är en fantastisk upplevelse att få vara med när livet börjar, säger den 35-årige barnmorskan.

Annons

Den Stockholmsbördige Söderhamnsbon jobbar sedan årsskiftet på BB i Hudiksvall. Intresset för barn och födslar började med att Ove Demander som sjuåring fick se fotografen Lennart Nilssons världsberömda bilder på foster inuti livmodern. Han tyckte det var fascinerande att se hur barnet växte i magen och blev intresserad av hur människor förändras genom livet.

Mellan högstadiet och gymnasiet sommarjobbade han på ett dagis. Han trivdes bra med att arbeta med barn och bestämde sig under sista året i gymnasiet för att bli barnläkare. Efter studentexamen insåg han att betygen inte räckte till. Men efter en kort kurs i medicin på universitetet fick han upp ögonen för sjuksköterskeyrket.

Under mitten av sjuksköterskeutbildningen fick han under en praktik vara med och se två kejsarsnitt.

– Det var en fantastisk upplevelse att få vara med när livet börjar. 

Senare under utbildningen blev han påmind om sitt intresse för hur barnet växer i magen. Under ett par dagar kursen var han på en barnmorskemottagning och efter det bestämde han sig för att bli barnmorska.

Att han är man tycker han inte är något problem i yrkesutövningen.

– Jag upplever att det är uppskattat, jag har inte märkt av några fördomar. De enda gångerna det kan vara känsligt är om någon kvinna av religiösa skäl inte vill visa sin kropp för mig, det måste man respektera.

Han är själv tvåbarnsfar och han tror att det gör att han lättare ser båda föräldrarnas behov.

– Jag ser till att få med papporna. När bebisarna är två dygn gamla tar vi blodprov på dem och ger dem en sockerlösning för att de inte ska göra så ont. Den får de suga i sig från någons finger. Då är jag noga med att låta bebisarna få suga på pappornas fingrar. De måste få veta med vilken kraft barnen suger på mammornas bröstvårtor, då brukar de flesta papporna vara glada över att de är födda som män.

Han tror att våra bilder av hur barnmorskor ska vara är ett hinder för att fler män väljer yrket.

– Jag tror att man under sjuksköterskeutbildningarna, men även tidigare, måste berätta för män och killar att barnmorskeyrket är en möjlighet. I vårt land har barnmorskeyrket funnits i över 300 år och jag tycker att det finaste som finns, säger Ove Demander.