Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamrapark ny nationalrikedom

Återinvigningen av drygt 100 år gamla Hamra nationalpark är avklarad. Fredagen blev en solig dag och arrangemanget lockade nästan 1000 personer.

Annons

Den officiella invigningsceremonin inleds med musik av Engmans kapell, tal av Naturvårdsverkets generaldirektör Maria Ågren, Gävleborgs läns tillförordnade landshövding Anna-Lena Österborg, kommunalråd Bäckman samt miljöminister Andreas Carlgren.

Carlgren får också äran att klippa bandet som spänts upp mellan två träd.

Han berättar, gående längs grusvägen, att Hamra nationalpark i allra högsta grad är viktig för hela Sverige.

– Det är en nationalrikedom och parken visar en säregen miljö, säger han.

Stämpeln nationalpark har vilat över Hamras skogar i drygt 100 år. Tillsammans med åtta andra naturområden i Sverige grundades parken 1909, vilket gör den till en av Sveriges första. Länge har Hamra varit en av de minsta till ytan och för att uppfylla de uppdaterade nationalparkskraven har den nu vuxit från 38 till nästan 1400 hektar.

Nästan 1000 personer deltog i invigningen, däribland 450 skolbarn.

Besökare väntas parken locka även i framtiden. Jenny Norberg, turistchef i Ljusdals kommun, är på plats och berättar att en nationalpark absolut är till kommunens fördel.

– Det betyder att vi har något unikt, någonting som ingen annan kan erbjuda, säger hon.

Även kommunalrådet Roland Bäckman är inne på samma spår och tillägger att en växande turismnäring i västra delen av kommunen är att vänta.

– Det finns flera olika aktiviteter här omkring som ska börja locka besökare, turismnäringen växer, menar Roland Bäckman.

Parken invigs med kollektiv glädje och publikens jubel.