Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hamnaskolan till Y-huset?

Y-huset och Gläntan på Vågbro Center är toppkandidater till att få friskolan Hamnaskolan. Det kan bli strid om Gläntan, där Söderhamns Friskola finns.

Vid Bygg- och miljönämndens sammanträde den 25 mars kommer frågan om lokaler för blivande friskolan Hamnaskolan upp som ett extraärende. Det som nämnden ska ta ställning till är om förra Y-huset kan godkännas som utbildningslokal.

- På torsdagen lämnade vi in en begäran om tillfälligt bygglov till kommunen. Vi har fått ett muntligt besked av stadsarkitekten som tyder på att vi kan hoppas på ett godkännande, säger Britt Holmgren Larsson, blivande rektor för skolan.

Gruppen bakom Hamnaskolan har i valet mellan Vågbro Center och Flygstaden prioriterat Vågbro. De två byggnader som är aktuella på området är Y-huset och Gläntan (tidigare datortek). I Y-huset finns numera Self Help-klinikens kontor sedan förra verksamheten flyttade för ett år sedan.

Gläntan är uthyrd till en fjärdedel till Söderhamns Friskola. Där finns en intressekonflikt:

- Vi är i dagsläget inte intresserade av att flytta. Vi har kontrakt på lokalerna till 31 juli 2010 och vill inte börja om någon annan stans, säger Jeanette Strandberg som driver friskolan.

• Vad händer med friskolan om ni ändå tvingas flytta?

- Jag vet inte, säger Jeanette.

Britt Holmgren Larsson hoppas på en snabb förhandlingslösning, med tanke på nämndsammanträdet:

- På tisdag i nästa vecka (17 mars) vill vi ha ett definitivt besked om lokalerna, annars är Vågbro Center inte aktuellt för oss längre. Då återupptar vi förhandlingarna med Flygstaden istället. Vi vill inte förlora mer tid, säger hon.

Det kommer att ske en viss omflyttning av barnen i Vågbro. Utigårdens förskola avvecklas under året för att istället flyttas över till en byggnad, vid Vågbroskolan, som heter Kullen. De barn som i dag finns i Kullen flyttar in i skolan.