Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hammarströms lämnar Hälsingland för Skåne

Den starkt satsande ridsportfamiljen Hammarström från Delsbo är på väg att lämna Hälsingland för södra Sverige.
Detta trots att man har byggt upp den kompletta anläggningen Mitt Hjärta Hästsportcenter.
– Vi ser det här som en treårsplan. Sedan är det inte alls omöjligt att vi flyttar tillbaka, säger Anna Hammarström.

Fyra av syskonen tävlar i hoppning och fälttävlan och av dem har Selma nått så långt som individuell placering på ponny EM fälttävlan. Systern Klara har bland annat vunnit SM i hoppning på C-ponny och red förra året precis som Selma lag EM i fälttävlan på ponny.

Systrarna kommer i fortsättningen att satsa mer på stor häst, men brodern Ingemar som varit väldigt framgångsrik i kat B och C fortsätter på D-ponny. Lillasyster Ellen har precis börjat tävla och har två B-ponnyer.

LÄS MER: De prisades på Gävleborgs ryttargala

Du har alltid talat dig varm över möjligheterna att göra en elitsatsning även i Norrland och har varit mån om att förse ryttare med möjligheten att rida kvalklasser norr om Dalälven, varifrån kommer beslutet att ändå flytta till Skåne?

– Klara och Selma går ut nian i vår. Om vi stannar här kommer de att bli tvungna att välja mellan ridsatsningen och om de ska gå på gymnasiet. I Skåne kan de göra bådadera. För Selma som satsar på fälttävlan finns inga tävlingar alls häruppe. Klara gör också en internationellsatsning men i hoppning. Hon siktar på junior-EM i höst och hennes tävlingar är också för långt härifrån. Vi behöver helt enkelt komma närmare Europa, vi får alldeles för långa resor. Framför allt för hästarnas skull bör vi korta in på antalet restimmar. Selma åker inom kort tillbaka till Irland med tre hästar. Klara kommer att vara stationerad i Tyskland och har fyra hästar med sig, säger Anna Hammarström.

Vad händer med anläggningen i Delsbo?

– Vi kommer även i fortsättningen att driva verksamhet här i Delsbo och träningarna kommer att fortsätta, likaså ridklubben Mitt Hjärta Hästsportförening. Vi har tillträde till vårt nya hus i Skåne, men kommer ändå att vara i Delsbo en hel del. Vi har verksamheter kvar häruppe. Selma och Klara har båda gjort godkända ridprov till ridsportgymnasium i Velinge och Flyinge, säger Anna Hammarström.

– Vi ser det här som en treårsplan över Klaras och Selmas gymnasietid. Sedan är det inte alls omöjligt att vi flyttar tillbaka.

LÄS MER: EM-medaljör vill lämna tillbaka medaljen – "Känner mig kränkt"

LÄS MER: Nya uppgifter – förbundet lovade att inte bestraffa systrarna: "Ett svek"

■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om exempelvis Ljusdals IF, Söderhamns UIF, Hudiksvalls HC eller Arbrå HK. Ladda ner Hela Hälsinglands nya app till Iphone eller Android.