Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hammarsgården visade sitt gårdsmuseum

I samband med att det under onsdagen var Hälsingegårdarnas dag med öppet hus i många hälsingegårdar i landskapet förekom även olika aktiviteter längs Stora Hälsingegårdars väg i Ovanåker. En sådan aktivitet var att Hammargården i Roteberg för första gången öppnade sitt gårdsmuseum.

När det under onsdagen runt om i landskapet firades Hälsingegårdarnas dag med öppna dörrar passade man i Ovanåker även på att visa upp olika verksamheter och aktiviteter som finns efter Stora Hälsingegårdars väg. Stora Hälsingegårdars väg är en 28 kilometer lång turistväg som skapats i kommun och där resenärerna passerar flera hälsingegårdar.

Efter Stora Hälsingegårdars väg finns det flera verksamheter som gärna visar upp sig för turister. En del av dem höll nu öppet för visning och besök under onsdagen.

Många har vi berättat om förr, men en nykomling var gården Hammar i Roteberg som visade upp sitt gårdsmuseum.

Åsa Hammar som svarade för visningen av det lilla museet berättar att släkten bott på samma plats sedan 1500-talet.

Korna försvann från gården 1956 och marken är nu utarrenderad.

- Hammar som är gårdsnamnet ska betyda stenig backe, säger Åsa Hammar.

I det lilla museet har Kerstin och Erik letat fram lite mer udda redskap som använts.

- Det finns ju hur mycket som helst här vid gården. I princip har nästan ingenting slängts sedan urminnes tider, säger Åsa.