Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halverad laxkvot oroar fiskare

EU sänkte laxkvoterna med drygt hälften. Fiskaren Karl-Erik Åström befarar att detta är slutet för yrkesfisket på Kuggören:

– Först förbjöds ålfiske, sedan kom sikstoppet, och nu laxen. Det är bara oro hela tiden.

EU-kommissionen ville minska laxkvoten med 79 procent, i princip en dödsstöt för småskaligt fiske. Nu blev det en kompromiss: - 51 procent, vilket svenska regeringen är nöjd med.

Men de minskade kvoterna oroar Karl-Erik Åström, fiskare på Kuggören.

– Det är oro hela tiden för alla fiskare.

Karl-Erik Åström har fem år kvar till pension och investerade i nya redskap, sälsäkra laxfällor, för en tid sedan. Helst vill han fiska fram till 75-årsdagen, men svensk fiskepolitik försvårar möjligheterna, tycker han:

– Jag litar inte på regeringen eller länsstyrelsen, de gör inget för det kustnära fisket i Norrland - i Finland agerar myndigheter på helt annat sätt.

Han anser inte att det är det kustnära fisket som går för hårt åt laxbeståndet.

– Säl och skarv tar en del, felbyggda kraftverk gör att lax inte kan leka, och strömmingstrålare drar upp smolten (laxyngel). Yrkesfiskare är en utrotningshotad art - de borde freda oss, för vi finns snart inte kvar. Vi är bara två fiskare kvar på Kuggören nu. Vi kan inte sitta här på ett fiskeläge och se lyxiga turister sportfiska och rika stockholmare köpa husen till sommarparadis.

– Man vet ju inte från år till år om och vad man får fiska, inte konstigt att ingen vågar satsa.