Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Halv miljon till konst i kulturhuset

Det blir inga 830 000 kronor till konstnärlig utsmyckning i kulturkvarteret i Bollnäs.

- Det finns ingen rim och reson i det, säger kommunens ekonomichef Kjell Öhrström.

För tre år sedan beslutade kommunfullmäktige om en 1-procentsregel för konstnärlig utsmyckning i samband med ny- och ombyggnation av offentligt tillgängliga lokaler. Och det har intendent Johan Kock vid kommunens kulturenhet tolkat som att summan till utsmyckning ökar, om byggkostnaderna blir högre än beräknat.

- Det innebär 830 000 kronor till konstnärlig utsmyckning, konstaterade Johan Kock i september, när den senaste kalkylen för bygget var uppe i 83 miljoner. (Vad slutnotan blir är fortfarande oklart.)

Men tekniska nämnden – som ansvarar för pengarna till projektet – ansåg det inte som självklart att summan till utsmyckning skulle öka i takt med fördyringarna och begärde hjälp från ekonomichefen Kjell Öhrström med att reda ut frågan. Och nu har han tolkat beslutet från 2008:

- Det finns ingen rim och reson i att oförutsedda grävningar och grundförstärkningar ska påverka summan som går till konst, säger Kjell Öhrström.

Det innebär att anslaget till konsten ska beräknas på den ursprungliga kalkylen från 2006, när om– och tillbyggnaderna i kulturkvarteret beräknades till 51 miljoner kronor.

- Det blir 510 000 kronor, säger Kjell Öhrström. 90 procent av den summan (459 000) får användas till utsmyckning och resten ska avsättas till framtida underhållskostnader.