Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Haltande moralism om socialbidragen

/

Att det ska löna sig att arbeta har varit alliansens valspråk framför andra sedan riksdagsvalet 2006. Men trots att flera förändringar av inkomstskatte- och socialförsäkringssystem har gjorts för att uppmuntra till arbete kvarstår en viktig åtgärd:Gör det mer lönsamt för socialbidragstagarna att arbeta.

Annons

Ofta talar man om så kallade marginalskatter i den ekonomiska debatten, det vill säga hur mycket man får kvar av den sist intjänade kronan vid en inkomstökning. Är marginalskatterna alltför höga, bedömer en hel del människor att det är meningslöst att jobba övertid eller hoppa in en extra helg. Hellre då vara ledig.

Överklassproblematik ropar nog många på vänsterkanten när de hör resonemang som detta. Men samma logik är även relevant att använda för att diskutera hur bidragssystemen ska utformas till gagn för samhällets svaga. Eftersom många stöd – bostadsbidrag, socialbidrag, dagisavgifter, studiestöd – är inkomstprövade minskar de i storlek i takt med att inkomsten ökar.

Detta tycker många är högst rimligt. Varför ska man ha fortsatt bidrag om man får en inkomst? Då får man väl klara sig precis som alla andra, heter det nog i en och annan mun.

Men det är en haltande moralism eftersom man då tar bort drivkrafterna för arbete bland dem som behöver dem som mest. Värst är situationen för socialbidragstagarna – eller de med försörjningsstöd som det numera heter på kanslisvenska.

Börjar man arbeta när man har socialbidrag är marginaleffekten hela hundra procent: Varje intjänad krona innebär en krona i minskat bidrag. För den enskilde måste det kännas hopplöst. Om man väljer att arbeta blir resultatet detsamma som om man bara låg hemma på soffan, om inte lönen överstiger socialbidraget.

Inom alliansen har det höjts röster för att ändra på denna orimlighet. Tidigare i år tog Stockholms socialborgarråd Anna König Jerlmyr (M) till orda och krävde förändring. För inte så länge sedan uttalade sig socialminister Göran Hägglund (KD) positivt och i fredags meddelade Annie Lööf (Johannsson) partiledarkandidat för Centerpartiet, att hon vill driva frågan som ett centerkrav.

Lööfs idé är att en socialbidragstagare under vissa omständigheter ska få behålla 30 öre av socialbidraget för varje intjänad krona upp till en viss gräns. På så sätt skulle utkomsten av arbete för socialbidragstagaren öka. Det är en klok tanke, som regering och riksdag borde ansluta sig till. Det ska vara lönsamt för alla att arbeta, även för dem som har det sämst ställt.

Anders Gustafsson, liberala nyhetsbyrån

Mer läsning

Annons