Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsinglands Vårsalong för 23:e året: "En talangupptäckarutställning"

I 23 år har Hälsinglands Vårsalong hos Lenninge konstförening varit amatörkonstnärernas chans att få synas i etablerade lokaler. Årets upplaga öppnar på pingstafton.

Som vanligt är det Daagarssongården i Lenninge som är platsen för Hälsinglands Vårsalong, den jurybedömda utställningen där proffs och amatörer har lika stor chans att bli antagna. Allt hänger på vilka verk som juryn anser vara de bästa.

Hör Stefan Daagarsson berätta om Vårsalongens tillkomst:

– Det har varit en tröskel för deltagarna att passera genom åren, men det har alltid varit min tanke att Hälsinglands Vårsalong ska visa amatörer och proffs sida vid sida. Det ska vara de verk som juryn väljer ut, helt enkelt, säger Stefan Daagarsson, ordförande i Lenninge konstförening.

Läs också: Daagarsson sätter punkt efter 44 år

Juryn har genom åren varierat, men har alltid bestått av konstnärer eller konstkännare. I år är det Stefan Daagarsson själv och konstnärskollegan Ivar Södergren som har valt ut verken. Daagarsson tycker att årets upplaga är riktigt fin:

– Det är olika tekniker och olika bildspråk och det tycker jag är väldigt kul, att kunna visa konstens möjligheter och olika yttringar.

Jurybedömningen har gjort att debuterande amatörmålare har kunnat bli uttagna på bekostnad av mer etablerade konstnärer. Något som inte har varit helt okontroversiellt genom åren, förklarar Stefan Daagarsson:

– Men jag kan inte säga annat än att vi alltid har haft kompetenta jurymedlemmar. Proffsen har åkt ut ibland, till förmån för någon debutant. Ofta har juryn dessutom inte känt till de lokala konstärerna, och det är schysst för då blir det rättvist bedömt.

Läs också: Vårsalongen bjöd på blandade tekniker

Lenninge konstförenings vårsalong har snart funnits i ett kvarts sekel – och en hel del har hänt genom åren, enligt Stefan Daagarsson:

– Jag tycker att amatörmålarna har utvecklats mycket under resans gång. Utan att vara alltför oförskämd så tycker jag nog att jag kan säga att det finns medlemmar i Konstnärernas riksorganisation som målar sämre än många av amatörerna här i salongerna hos oss.

Att bli antagen till Hälsinglands Vårsalong får ses som rätt god merit för vilken konstnär som helst.

– Ja, det får man säga. På de här väggarna har svenska eliten bland konstnärer ställt ut genom åren, så det är ganska ärofullt att få hänga på våra väggar. Och det är inte lätt att passera vår jury, för den har alltid varit både sträng och kunnig.

Flera av de konstnärer som har blivit uttagna till vårsalongen har utvecklats mycket, något Stefan Daagarsson har noterat med glädje.

– Ja, det är flera som har jobbat vidare och blivit riktigt duktiga konstnärer.

Så vårsalongen har varit en slags språngbräda?

– Absolut, jag ser det som lite av en talangupptäckaruställning. Det finns de som har blivit antagna som har fått egna separatustställningar här, så småningom.

Vad har vårsalongen betytt för konstens utveckling i Hälsingland, om du får uttrycka det själv?

– Den har åtminstone bidragit med att höja kvalitén på dem som deltar. De vet att det går inte att komma hit med omöjliga saker utan här gäller att passera nålsögat, i form av juryn.

Läs också: "Klintman skriver konsthistoria"

Årets deltagare på Hälsinglands Vårsalong:

Ingrid Thim, Rengsö, Elsa Ringvall, Bollnäs, Tobbe Dellkrantz, Bollnäs, Monica Balkefors, Bollnäs, Wivi Rönnbäck-Eck, Sandarne, Eva Åsenlund, Alfta, Sanna Crona, Bollnäs, Eva Stina Christiansen, Bollnäs, Sonja Häger, Segersta, Johanna Lindström, Bollnäs, Inger Pettersson, Bollnäs, Anna Eleonora Eriksson, Bollnäs, Gun Linzie Eriksson, Bollnäs, Gabriella Petterson, Söderhamn, Ingemar Viklund, Bollnäs, Eleonor Persson, Arbrå, Ann Wigers, Bollnäs, Ylwa Lindberg Bålefalk, Bollnäs, Gertrud Andersson, Vallsta, Gun-Inger Frammin, Bollnäs.