Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsinglands Sparbank fortsätter stötta hembygden – prisade Sjölins Smide har ökat sin omsättning: "En billig investering i företaget"

Hälsinglands Sparbank vill värna de lokala företagen. Utbildningsprogrammet Framgångsfabriken är ett sätt att göra det på, och Sjölins Smide beskriver det som en succé för företaget.
– Det är en god investering i bolaget och jag skulle rekommendera det här programmet direkt, säger Krister Olsson, ägare och vice VD.

Hälsinglands Sparbank skänker en del av sin vinst till föreningsliv, kultur och i viss mån också skola.

Lokala företag får även de sin beskärda del. Ett exempel är utbildningsprogrammet Framgångsfabriken. Det startade 2011 med målsättning att stötta företag som finns i bankens upptagningsområde.

– Vi såg att det fanns många företag som hade potential att växa men som inte gav sig tid att arbeta med strategiska frågor, exempelvis var man vill vara med sitt företag om fem år. Vi identifierade vissa områden som väsentliga faktorer för att lyckas växa och satte sedan ihop ett utbildningsprogram med fokus på ledarskap och tillväxtfrågor säger Raul de Pablos, företagschef på Hälsinglands sparbank.

Framgångsfabriken pågår under ett år och angriper företagande ur flera viktiga och nyttiga vinklar. Deltagaren får också handfasta verktyg och blir del av ett nätverk.

– Det blir ett tajt gäng och många fortsätter att ha kontakt, berättar Raul de Pablos.

Här kan du läsa om allt Hälsinglands Sparbank gör i samhället

Hittills har åtta grupper med totalt 55 företagare i Hälsingland deltagit.

– Det finns några kriterier. Till exempel ska företaget ha en uttalad vilja att växa som företag och deltagaren att utvecklas som ledare, berättar Raul de Pablos.

Satsningen är unik i sitt slag.

– Vi är helt ensamma om detta förhållningssätt. Men vi har inspirerat andra banker och i dag är vi totalt tre Sparbanker som erbjuder det här till våra företagskunder.

Läs mer om Framgångsfabriken här

Den enkät som skickades ut 2018 talar sitt tydliga språk. I den ansåg 92 procent av företagen att programmet haft betydelse för deras utveckling. Raul de Pablos:

Banken vinner på att det finns starka och duktiga företagare som utvecklar sina företag och anställer fler. Det gynnar alla i ett samhälle.

Sjölins Smide i Hudiksvall är ett av de företag i Hälsingland som deltagit i utbildningssatsningen.

– Vi var ute efter personlig utveckling och att genom det bli bättre ledare. Banken är väldigt aktiv i Hälsingland och sprudlar av idéer, berättar Krister Olsson.

– Vi har en bra kontakt med Hälsinglands sparbank och de såg potential i oss, förklarar Ulrik Jonasson, ägare och VD.

Läs mer om Hälsinglands Sparbanks sponsring och bidrag

Framförallt gav programmet dem en bättre struktur och styrning på företaget, dessutom har de fortfarande regelbundna träffar med andra företag som deltog i programmet.

– Vi fick en insikt i att en välfungerande ledning är nyckeln till ett välmående företag. Sedan vi gick programmet har vi ökat vår omsättning och också infört vinstdelning till personalen.

Anrika Sjölins Smide startade 1883 och har idag 90 anställda, med filial även i Stockholm. I fjol vann de ”Stålbyggnadspriset”, ett pris som är det mest prestigefyllda man kan få i den branschen.

– Det är ett mått på hur duktiga vi faktiskt är, säger Krister.

Vill du bli kund i Hälsinglands Sparbank? Läs mer här

Fakta - Framgångsfabriken

● Sedan start 2011 har 81 företagare deltagit.

● 92,3 % anser att deltagandet i programmet haft betydelse i någon mening för deras företagsutveckling. 73,7 % uppger att företagets omsättning har förändrats. 68,4 % svarar att antalet anställda har förändrats. 60,5 % av företagen har en ökad lönsamhet.

● Ett urval av deltagande företag: Sörens El AB, Ohappa, Sjölins Smide, HSP Gripen, Ombonat, Svartpist Publishing AB, Staffare AB, Hudikhus, Hälsinglands Fastighetsbyrå, Fastighetsbyrån.

Kort om Hälsinglands Sparbank:

● Kontor: Hudiksvall, Delsbo, Järvsö, Lucksta.

● Telefon: 0650-371 00.

● E-post: info@halsinglandssparbank.se

● Hemsida: https://www.halsinglandssparbank.se/

● Sociala medier: Facebook, Instagram, LinkedIn.

Ovan artikel är framtagen av Bonnier News Brand Studio och Hälsinglands Sparbank och är ej en artikel av nyhetsredaktionen.