Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hälsinglands första zipline är redo: "Vi kommer få folk att stanna här längre"

Hälsinglands första zipline-anläggning håller på att ta form på Åsberget i Vallsta. Till sommaren ska parken vara färdig. – Jag hoppas folk kommer gilla upplevelsen, säger delägaren Dennis Malmberg.

Ett hundratal meter upp på Åsberget i Vallsta, med en vidunderlig utsikt över Ljusnan och Orbaden och med en fem hundra meter lång zipline-bana framför näsan kan även den bäste känna lite svindel.

Läs mer: Äventyrspark på gång i Orfa

Men när fotfästet lämnats bakom en gäller det att passa på att njuta. Halvminuten senare är åkturen över.

– Om man är välväxt kommer man upp i ungefär 80 kilometer i timmen i den här zippen, så det lutar undan lite, säger Dennis Malmberg som tillsammans med sin bror Anders är i full färd med att färdigställa Hälsinglands första zipline-park.

Ungefär fem miljoner kronor har bröderna satsat på att liva upp Åsberget med ett antal större och mindre zipline-banor och klättringsanordningar, både på själva berget och bland träden.

Läs mer: Orfabacken väcks till liv igen

På området finns även ett ölbryggeri som bröderna står bakom. Ett brasseri är också under uppbyggnad.

Deras förhoppning är att både friluftsmänniskor, vanliga turister och lokalbefolkning som vill hitta på något extra ska hitta hit.

– Alla som gillar upplevelser kommer tycka om det här tror jag, säger Anders Malmberg.

Läs mer: Snart bryggs det öl i garaget

Att vara i god fysisk form eller vara erfaren äventyrare är inget som krävs för att kunna ta del av aktiviteterna i parken.

– Vi tänker lägga en väldigt fysiskt krävande bana för de som vill testa att utmana sig själva. Men de andra aktiviteterna passar alla. Kan man ta en promenad så klarar man det här, säger Dennis Malmberg.

Att anläggningen kommer konkurrera med bergcykelparken i Järvsö, som också inriktar sig till dem som tycker om att utmana sig själva och söker upplevelser utöver det vanliga, tror inte Dennis och Anders kommer att hända. Tvärt om.

– Jag tror inte vi kommer ta gäster av varandra. Vi kommer bara få folk att stanna här längre, säger Dennis Malmberg.

Under valborgsmässofirandet som kommer äga rum vid foten av berget kommer parken hålla provöppet så att de som inte kan hålla sig till sommaren ska kunna prova på ett åk eller två i den enda zipline-banan som än så länge är på plats.

Läs mer: Vill satsa på stugor i backen

Förväntningarna på vad folk ska tycka om att åka zipline är goda hos de båda.

– Jag har en skön känsla att det här kommer att gå hem, säger Dennis och får instämmande nickningar av sin bror.

– Det här kommer att gå hem, säger Anders Malmberg.