Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

X-trafik slår reserekord

/

Sedan zonkartan gjordes om i juni har X-trafik slagit rekord i resande. Antalet resor har ökat med 5 procent och intäkterna med 2,8 procent.
– Det är all time high, säger Therese Nilsson, enhetschef på X-trafik.

Annons

I juni minskades antalet priszoner från 70 till 11. Det skulle bli enklare för resenärerna att överblicka kollektivtrafiken. Samtidigt sänktes priset på länsbiljetten från 1 610 kronor till 1 300 kronor. Resetiden för en enkelbiljett förlängdes från en timme till två inom en zon.

X-trafiks ambition var att öka andelen resenärer som reste längre och att kollektivtrafiken skulle stå för en större del av resandet i länet.

– Resandemönstret förändras på ett sådant vis att vi rör oss allt mer över länet. Vi bor på en plats och pendlar till studier eller arbete på en annan och har våra fritidssysselsättningar på en tredje, säger Therese Nilsson, enhetschef för X-trafiks försäljnings- och marknadsavdelning.

Resandet har också ökat. 120 000 fler resor har gjorts under juni till augusti, 5 procent fler än under tidigare somrar. Resandeökningen har skett utöver den effekt som sommarrabatten på en 24-timmars biljett ger, för det erbjudandet fanns också förra sommaren.

X-trafik har fler nyheter på gång under hösten. Från 1 november utökas rabatten för sjukskrivna och funktionsnedsatta, bussarna utrustas med trådlöst internet och X-trafiks mobilapp uppdateras så att resenärerna kan följa var bussar befinner sig på en karta och se eventuella förseningar.

Mer läsning

Annons