Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraft hot mot örnarna

/
  • Kungsörnen är nationellt rödlistad i kategorin nära hotad och Naturvårdsverket har tagit fram ett åtgärdsprogram för att bevara den.

Det satsas på vindkraft som aldrig förr. Men vindkraften konkurrerar om plats med havsörnen och den rödlistade kungsörnen.

Annons

Kungsörnsstammen har börjat återhämta sig i Hälsingland och nu är ornitologerna bekymrade över hur den kommer att klara vindkraftsutbyggnaden.

– Byggs det som det är planerat så blir det en stor fara. Det räcker med att någon här och där stryker med så minskar beståndet, säger Calle Zetterlund, inventeringssamordnare i Gävleborgs läns ornitologiska förening, GLOF.

Enligt ett direktiv från regeringen ska minst 50 procent av energianvändningen i Sverige komma från förnybara energislag år 2020. Målet är att vindkraft ska bidra med 30 terawattimmar. För att det ska uppnås måste antalet vindkraftverk i Sverige öka till omkring 5 000, enligt Energimyndigheten.

Det skulle enligt forskningsprogrammet Vindval innebära att upp mot 36 500 fåglar dödas årligen. Kungsörnen betraktas som en av de mest riskutsatta arterna.

I Gävleborgs län fanns det bara 5-6 kända kungsörnsrevir för drygt tio år sedan, men de senaste åren har man hittat omkring 20 revir i länet. De flesta finns i de västra och norra delarna, enligt Stig Norell från GLOF.

– Det börjar nere vid Gästrikegränsen och går längs västra delarna hela vägen upp, samt i norra delarna av Hudiksvall, Ljusdal och Nordanstig.

Av havsörnen finns det omkring 35 par längs Gävleborgskusten, berättar Mats Axbrink från GLOF.

I slutet av 2012 fanns det 2 385 vindkraftverk i Sverige. I Gävleborg har olika vindkraftsbolag hittills ansökt om att få bygga sammanlagt uppåt 2 000 kraftverk.

Mer läsning

Annons