Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viltappen varnar för olycksområden

/
  • Ett område visar en ring för en olycka medan det går en rad ringar i varandra där det hänt flera olyckor.

Appen "Viltolycka" varnar för områden där det hänt många olyckor med älg eller rådjur. Intensivt pipande där det hänt minst tre olyckor inom samma område.

Annons

Hittills i år har det rapporterats in mer än 500 viltolyckor i Gävleborgs län. I hela landet händer det en viltolycka varje kvart.

Med mobilappen "Viltolycka" vill Nationella Viltolycksrådet få bilisterna att anpassa farten där det är extra farligt att köra.

Med gratisappen nedladdad i mobilen gav vi oss ut på testkörning frän Ljusdal mot Hudiksvall. Redan på Kläpparakan dyker den första ringen upp på skärmen. Här har rådjuren ett stråk och det leder till olyckor.

Närmare Snäre börjar det pipa och ringarna på skärmen blir flera. Det är ett olycksdrabbat avsnitt där bilisten får en extra varning i form av ljud.

Appen kan berätta att det på sträckan Ljusdal–Hudiksvall hittills rapporterats in 41 olyckor med rådjur, 22 med älg och en med kronhjort.

Råkar du ut för en olycka bjuder appen på hjälp. Dels kan den ringa upp 112 men den berättar också koordinaterna på den plats där du just befinner dig. Det ger en exakt position var olyckan inträffat, något som kan vara svårt att ange på okända vägar, speciellt under dygnets mörka timmar.

Mer läsning

Annons