Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vild lax rödlistas i fiskguide

Konsumenter avråds från att köpa vildfångad lax.

Annons

Konsumenter bör inte köpa och äta vild lax från hela Östersjön, uppmanar Världsnaturfonden, WWF. Den vilda laxen är starkt hotad, enligt WWF, som vill att konsumenterna säger ifrån genom att inte köpa den.

Uppmaningen till konsumenterna kommer i WWF:s fiskguide, som publicerades på onsdagen. I guiden säger man att Östersjölaxen idag saknar en hållbar, långsiktig förvaltning.

Karl Gullberg vid länsstyrelsens naturförvaltningsenhet tycker att WWF slår in öppna dörrar. Det finns redan beslut och förslag som ska säkra den vilda laxen i Östersjön.

– Det känns ju som om de ligger steget efter. Rekommendationen kommer i onödan, och för sent. Det finns ju redan förslag om att fasa ut fisket där bestånden inte tål att man fiskar, och att man tillåter fiske med fasta redskap vid älvarna, säger Karl Gullberg.

För fiskerinäringen vid Hälsingskusten innebär WWF:s rekommendation inte särskilt mycket, säger fiskaren Carl-Åke Wallin, Stocka. Och beslutet om minskning och fördelning av laxkvoten är redan taget, på högre ort.

– Utan att ha några siffror till hands, är min känsla att laxbeståndet här har varit ganska stabilt. Det varken ökar eller minskar, säger Carl-Åke Wallin.

Mer läsning

Annons