Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi är folkets och patienternas företrädare"

Landstingsrådet Eva Tjernström (S) känner inte igen sig i vårdfackens kritik av landstingsledningen. Men hon håller med om att de ska få säga sitt om verksamhetsbesluten.

Annons

Under den senaste tiden har tidningen skrivit om tjänstemannastyret i Gävleborg. I går gick Gästrike-Hälsinge Läkareförening och Vårdförbundet ut och kritiserade landstingsledningen för att den inte lyssnar på dem och varnade för att ledarstilen får konsekvenser för både patienter och personalförsörjning.

Eva Tjernström svarar på kritiken.

– Jag har varit med tillräckligt längre för att veta att fackförbunden aldrig har varit med när politiker fattar beslut. Vi är folkets och patienternas företrädare, inte personalens, säger hon.

Ett exempel på toppstyrning som fackförbunden nämner är sommarens tillfälliga flytt av rehabiliteringsmedicinska avdelningen i Sandviken till geriatriska avdelningen i Gävle. Beslutet om flytt togs på tjänstemannanivå och personalen informerades först när det var fattat. Sent kunde personalen varna för att flytten äventyrade patienternas vård. Det slutade i en tvisteförhandling där landstinget fick betala 225 000 kronor i skadestånd till facken.

När det gäller tjänstemännens beslut håller Eva Tjernström med fackföreningarna.

– Det är viktigt att fackförbunden och personalen i ett tidigt skede blir informerade och får tycka till om de beslut som är på gång. Ibland kan de här besluten fattas lite för fort, säger hon.

Läkareföreningen hävdar att ledarstilen får konsekvenser för kompetensförsörjningen. Trotjänare lämnar landstinget när det blir för lågt i tak och tomrummen fylls av dyra och flyktiga hyrläkare. Samtidigt får läkare utifrån bonusar på uppemot en halv miljon kronor för att de kommer till Gävleborg och jobbar.

Eva Tjernström tycker att majoritetens (S, MP och C) budgetförslag för nästa år ger trogna läkare bättre villkor. De vill satsa knappt 50 miljoner kronor på specialistutbildning och forskning.

– Vi måste ta in hyrläkare för att verksamheterna ska fortsätta att fungera. Men i vår budget skjuter vi till pengar för att de läkare som jobbar i landstinget ska kunna påverka sina arbetsvillkor mer och att de som vill forska ska kunna göra det, säger hon.

Landstingsdirektören Svante Lönnbark avstår från att kommentera fackens kritik.

Mer läsning

Annons