Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veterinär får erinran

En veterinär i södra Hälsingland har anmälts två gånger för felbehandling. I det ena fallet tilldelas han nu en disciplinpåföljd, i det andra frias han.

Men i det senare ärendet var ledamöterna i ansvarsnämnden inte eniga. Två av dem ville ge veterinären en påföljd även här.

Annons

Båda händelserna inträffade i juni förra året.

I ett av dem blev följderna tragiska. En hund felbehandlades i samband med ett ormbett och blev så sjuk att den avled. Dödsorsaken var troligen ett lungödem som sannolikt kunnat undvikas.

Den person som skötte hunden (ägaren var bortrest) nekades enligt egna uppgifter remiss till ett djursjukhus trots att ha begärt det.

Veterinären hade under flera dagars sjukdomsförlopp sagt att det inte fanns anledning till oro. Detta hade upprepats vid varje kontakt med veterinären fram till det sista besöket – då skötaren fått direktiv om att åka till djursjukhuset i Falun i ilfart med nedkyld bil.

I sitt eget yttrande över anmälan medger veterinären det som lagts honom till last. Men han tillbakavisar uppgiften om att han nekat behandling vid en annan klinik. Någon sådan begäran säger han sig inte ha uppfattat.

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård och Jordbruksverket anser att veterinären agerat försumligt. Felgreppet betecknas som så allvarligt att veterinären får en erinran. Det är den mildare av disciplinpåföljderna. Varning är den starkare.

Det andra fallet gäller också en hund. Men kring det behandlingsförloppet har anmälaren och veterinären olika versioner.

Enligt anmälan ska veterinären ha utsatt hunden för brutalitet genom att bland annat ha ruskat den och dunkat ner den i behandlingsbordet. Veterinären hävdar att han bara fredat sin hand från angrepp. Det som veterinären får kritik för är dock att ha satt in antibiotika när det inte var medicinskt motiverat.

Veterinären kritiseras i det första fallet även för bristande och otydlig journalföring. Han har tidigare också fått en erinran för det. Det skedde 2009.

Mer läsning

Annons