Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vården orsakade tryckskada för 17-åring

Den 17-årige pojken opererades på Hudiksvalls sjukhus för en sjukdom i hans ena ben. Det slutade med att han blev skadad i det friska benet så att även det måste opereras.

Annons

17-åringen drabbades av kompartmentsyndrom, när muskeln svullnar och blir för stor för den hinna som omger den.

Här blev det så allvarligt att man måste skära upp längs hela vaden för att lätta på trycket. Läkningstiden blev lång. Nu är pojken återställd och mår bra.

– Men han har ju kvar det långa fula ärret, säger Lars-Göran Holtby.

Pojken lider av fibrös displasi, en skellettsjukdom som tunnar ur benbarken, ger smärta, rörelseproblem och tilltagande missbildning.

Sjukdomen behandlas bland annat genom att märgspikar opereras in i benet. Det gjordes redan när pojken var ett litet barn och i september förra året skulle spikarnas tas bort ur vänsterbenet för att ersättas med nya.

För att operationsteamet skulle komma åt och ordentligt kunna lysa upp operationsområdet, lades högerbenet i ett högt benstöd och där fick det ligga under fem timmar med bara tio minuters avbrott efter tre timmar.

När han vaknade efter operationen klagade han på värk i vaden. Först efter tre timmar konstaterades att han led av kompartmentsyndrom. Han fick då omedelbart genomgå en ny operation.

– Vi har nu sett över hur höga benstöd vi kan använda och under hur lång tid.

Landstinget har också gjort en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen som nu får utreda om åtgärderna räcker för att förhindra att samma sak händer igen.

Mer läsning

Annons