Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad säger man i Hälsingland om Tintin?

/
  • Seriealbumen om Tintin ansågs vara rasistiska och togs bort från hyllorna på barnbiblioteket Tiotretton. Barn behöver en tydlig, fördjupande kontext när de läser sådana skildringar, motiverade den konstnärliga ledningen beslutet. Nu står böckerna åter på sin plats.
Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Frågan om Tintinböckerna och dess kritiserade syn på andra kulturer har nu även kommit till Hälsingland.

Annons

Kulturhusets konstnärliga ledare beslutade först att rensa bort barnboken Tintin från hyllorna på Kulturhusets ungdomsavdelning i Stockholm. Beslutet mötte kritik, både internt och externt, mycket stark kritik. Efter några timmar kom ett pressmeddelande där Behrang Miri, den kostnärlige ledare som fattat beslutet tidigare att ta bort böckerna, meddelade att man ändrat sig:

- Jag ville lyfta ett debattinlägg omkring diskrimineringsfrågor, men nu inser jag att det är fel att plocka bort litteratur, säger Behrang Miri i pressmeddelandet.

Tidigare har diskussionen gällt boken Tintin i Kongo. Men nu väcktes alltså frågan om alla Tintin-böckerna sprider en fördomsfull bild av afrikaner.

Vi har kollat runt på de olika biblioteken i Hälsingland. Hur reagerade man på Kulturhusets beslutt att ta bort böckerna ur bibliotekshyllorna?  Hade de i så fall tänkt plocka bort böckerna också?

Se vad man svarade i Hudiksvall och Nordanstig och i Ljusdal

Svaren från Bollnäs och Ovanåker och från Söderhamn

Mer läsning

Annons