Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tusentals abonnenter utan telefon

(Uppdaterad 22.08) I vissa områden är både mobilnät och den fastna telefonin fortfarande nere sen stormen. Men det finns sätt att larma SOS även om man saknar täckning.

Annons

- Om man tar ut sitt simkort ur mobiltelefonen söker den efter alla tillgängliga nät. Det räcker alltså med att något telefonbolag har ett fungerande nät för att man ska kunna ringa 112, säger Karin Nordlund från Telia Sonera.

Telias nät är ett av de värst drabbade. Under torsdagen berördes fortfarande 2474 kunder för fast telefoni i Gävleborg. Flest berörda finns i I Hudiksvall där 728 kunder saknar telefon. I Nordanstig är siffran 199, i Bollnäs 641, Ljusdal 489, Söderhamn 65 och i Ovanåker 222.

Även Comviq och Tre har fortsatta driftstörningar i flera områden i Hälsingland.

Mobilbaser och telestationer har en batteribackup som räcker mellan två och 24 timmar, beroende på hur stor telestationen är. På de största stationerna finns även dieselaggregat.

- Visst kan man tycka att det är en kort backuptid men batterierna räcker helt enkelt inte längre. Men vi tar även andra säkerhetsåtgärdar. Till exempel ger vi löpande information till SOS-alarm om var det saknas fast telefoni, säger Karin Nordlund.

Mer läsning

Annons