Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft läge för länets småföretagare

/
  • Gävleborg har bland de sämsta siffrorna i landet, det konstaterade Thomas Wanke under presskonferensen.
  • Höstens barometer är inte någon rolig läsning för länets småföretagare.

Lågkonjunkturen slår hårt mot Gävleborgs småföretag. Siffrorna pekar rakt nedåt och länet ligger på landets tredje sämsta placering.

Annons

Det var dystra siffror som presenterades av Företagarna och Swedbank på tisdagens presskonferens i Ljusdal.

Småföretagarbarometern visade visserligen en avmattning på marknaden för hela riket, men i Gävleborg såg siffrorna ännu värre ut. Konjunkturen har dämpats kraftigt sedan tidigare mätningar, mycket beroende på en nedgång i den exportberoende tillverkningsindustrin.

Nu återfinns Gävleborg på landets tredje lägsta notering, bara Kronoberg och Blekinge upplever ett svårare konjunkturläge. Länets konjunkturindikator – som omfattar sysselsättning, omsättning och orderläge – har sjunkit från 54 i våras till 10 i höstens mätning.

- Indikatorn går rätt ner i backen. Gävleborgs småföretagare upplever att konjunkturen är väldigt svag och att de är nere i botten just nu, säger Thomas Wanke, regionchef i Företagarna.

Barometern visar också att länet har den lägsta sysselsättningstillväxten i hela riket. Thomas Wanke ser detta som tydliga tecken på att den internationella lågkonjunkturen har nått Gävleborg.

- Sysselsättningen ser inte alls bra ut i dagsläget. Vi har väntat på det länge. Nu under den senaste tiden har man sett lågkonjunkturens effekter hos de mindre företagen i den är regionen, säger han.

Mer läsning

Annons