Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff debatt om skatten

Det blev en het budgetdebatt i landstingsfullmäktige. Räddar en högre skatt sjukvården eller skadar den regionens ekonomi?

Annons

I dag bestämde fullmäktige att höja landstingsskatten med 30 öre till 11,51 kronor. Det är femte gången sedan år 2000 som skatten höjs. Debatten stod främst mellan majoriteten (S, C och MP) som ville höja skatten och oppositionen i Samverkan Gävleborg (M, KD, FP och SVP) som är emot en höjning.

Finanslandstingsrådet Eva Tjernström (S) försvarade skattehöjningen. Men på längre sikt är hon oroad över att skatten fortsätter att höjas och hon nämnde vikten av att få till ett nationellt utjämningssystem som gör att svagare regioner som Gävleborg kan ha en god vård.

– Jag känner ingen som vill ha en högre skatt, men vi kan inte dra ner på verksamheterna. Vården har för lite pengar till det uppdrag vi gett den. Vill man vara populistisk föreslår man minskad administration och färre hyrläkare, sa hon.

Samverkan Gävleborg menade att det stigande skattetrycket kan skada regionens tillväxt. I stället vill de genom att förändra personalpolitik och ledarstil gör landstinget till attraktivare arbetsgivare och på så vis bryta hyrläkarberoendet.

– Det här är en samhällsfarlig skattehöjning som slår hårt mot länet. Den fyller bara den krater som vi har i sjukvårdsverksamheten. Hur hög anser ni att skatten kan bli? Under tre av fem år har den här skattehöjningshysterin pågått. En del säger att det inte är så farligt, att det rör sig om några hundralappar, men det slår hårdast mot dem som har minst, sa Patrik Stenvard (M), oppositionsråd.

Landstingsledamot Hans Gradin (S) menade att en ökad skatt också leder till en bättre välfärd.

– Skatter och välfärd har ett positivt samband. Underskatta inte värdet av att höja skatten. Vi föreslår ett utökat anslag till sjukvården, annars får vi en försämrad tillgänglighet och kvalitet, sa han.

En kritisk röst till skattehöjningen inom majoriteten var miljöpartiets ledamot Ann-Britt Lindmark-Lagerwall (MP) som ställde sig bakom förslaget, men inte med viss reservation.

– Skattesatsen måste kunna når en kritisk gräns och den tror jag att vi har nått nu. En hög skatt hämmar inflyttning och företagsetablering och som slutresultatet får vi mindre pengar att röra oss med. Vi kan inte fortsätta i all oändlighet att höja skatten.

Mer läsning

Annons