Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trendbrott för lokala livsmedel

/
  • Ylva Olofsson, Hälsingelivs, och Jan Thorén, LRF, är nöjda med Region Gävleborgs senaste upphandlingar.

Inköp Gävleborgs upphandling av livsmedel till länets kommunala kök är klar. Den här gången har också många fler lokala producenter än tidigare lämnat in anbud.

Annons

- Möjligheten fanns redan vid förra upphandlingen men då fick inte Inköp Gävleborg in mer än fem lokala anbud, konstaterar Ylva Olofsson, projektledare i föreningen Hälsingelivs. Den här gången har 20 lokala anbud lämnats in och av dem har hela tolv blivit antagna.

Efter inriktningsbeslut från kommunerna själva fick Region Gävleborg för två år sedan se till att mindre producenter skulle kunna lämna in anbud på att få leverera varor till enskilda leveransställen i Gävleborgs län. Nu behöver man inte längre garantera en produktionsmängd som kan försörja hela länets behov utan det är fullt möjligt att exempelvis leverera sina ägg till ett enda av länets skolkök.

Ytterligare en viktig skillnad är att Inköp Gävlebor på grund av kommunernas önskemål om lokalt producerade varor i första hand jämför lokala anbud med andra lokala anbud och först därefter med stora grossister.

- Man kan säga att Gävleborg visar vägen genom att som första län genomföra de här ändringarna, säger Jan Thorén, ordförande LRF Gävleborg.

Efter att så få anbud kom in vid förra upphandlingen har LRF och Hälsingelivs under hösten genomfört en informationskampanj bland producenterna för att få fler att lämna in anbud. Något som uppenbarligen har gett resultat.

- Det här bryter isen och visar att det är möjligt för fler producenter att vara med i upphandlingarna, säger Ylva Olofsson.

Och om inga överklaganden sker kommer avtalen med de leverantörer som nu vunnit upphandlingarna att skrivas under efter den 19 februari.

Mer läsning

Annons