Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tokliberalism skrämmer bort centerväljare"

Den interna kritiken växer mot Centerpartiets förslag till nytt idéprogram.

– Det finns dumheter där, rena provokationer, hugskott från enskilda personer i programkommittén utan förankring i centerrörelsen, säger förre riksdagsmannen Sven Bergström.

Annons

Fri invandring, legalisering av månggifte, slopad skolplikt och plattare skatt är punkter som väckt uppmärksamhet i förslaget till nytt idéprogram för Centern.

Dagens Nyheter berättade på lördagen att ett antal partidistrikt i södra Sverige ska gå samman för att skriva ett gemensamt motförslag till idéprogram.

– Det är tokliberalt, säger partiveteranen Hans Lindqvist till Aftonbladet om programkommitténs förslag. Kärnväljarna kommer överge partiet om det inte förändras.

– Det här är mycket onödigt, säger Sven Bergström. I ett trängt opinionsläge har partiet inte råd att skrämma bort en enda välja. Det har alltid funnits socialliberala värderingar i Centerpartiet, men här finns dragningar mot det ultraliberala.

Den 5 februari ska partistyrelsen behandla distriktens reaktioner.

– Än så länge har vi inte fått in några skriftliga svar från kretsarna, men ingen av dem som ringt till mig har varit riktigt upprörd och sågat förslaget, säger Gävleborgscenterns distriktsordförande Magnus Svensson.

Han välkomnar själv att paritet blir tydligare liberalt och decentralisering genom att äka det kommunala självbestämmandet.

Han håller inte med kritikerna om att Centern med ett sådant här program lämnar socialliberalismen.

– Däremot saknar jag ett stycke om hur vi ska ta hand om det mest utsatta i samhället.

Mer läsning

Annons