Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tågturer ställs in i Gävleborg

Måndagens tåghaveri kommer att resultera i veckolånga ersättningsturer med buss för resenärerna hos X-trafik. Tågpoolerna, som hyr ut tåg, har inte några fordon att erbjuda som ersättning för det skadade tåget.

– Det är sådant stort tryck på tågen. Det finns inga, säger Tågkompaniets trafikchef Håkan Jaarl.

Annons

X-tåget, som fick en elchock vid haveriet på järnvägsbron i Ljusne i måndags, fungerar inte som det ska. Redan när tåget bogserades bort kunde man se att elektronik brunnit upp och att mycket var förstört.

– Läget ser inte speciellt ljust ut och jag är övertygad om att tåget är borta i alla fall i två veckor. Det beror naturligtvis på vilka skador tåget visar sig ha vid besiktningen, men jag skulle inte kunna tänka mig att det blir borta kortare än två veckor, säger Håkan Jaarl.

Fyra turer kommer att ställas in och ersättas med bussar. Det är den enda, och bästa, lösningen i dagsläget enligt Håkan Jaarl. Tågpoolerna, som hyr ut fordon till tågbolag, står med tomma rälsar då trycket på tåg är stort.

– Det är så många tåg i Sverige som är inne på underhåll och har behövts ersättas med tåg från tågpoolerna. Självklart hade vi hellre haft ett lånat tåg och kört det. Varje inställd avgång är någonting dåligt, säger Håkan Jaarl.

Mer läsning

Annons