Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ta makten över ditt elbolag"

/

Att plånboksfrågor engagerar råder det inga tvivel om. Sällan har vi blivit så nedringda som efter den senaste tidens artiklar om elföretaget Baraspara.

Annons

Folk känner sig vilseledda av marknadsföringen och blir upprörda när de får klart för sig att Barasparas elpris inte är marknadens lägsta. Den senaste i raden är Lars-Erik Moberg i Söderhamn.

När Baraspara kontaktade Moberg tyckte han det kändes klockrent att gå med. Han skulle ju få marknadens lägsta elpris, utan att själv behöva göra någonting. Det skulle Baraspara sköta åt honom.

Det var vad säljaren sa. I fredags förra veckan, samma dag som Moberg ringde oss, ringde han även Baraspara för att säga upp avtalet. Han hade läst i tidningen att Baraspara samarbetar med endast en handfull elbolag, av de totalt nästan 120 som bedriver elhandel i Sverige.

Bara en handfull, av så många aktörer – hur kan då Baraspara garantera det billigaste priset?

Det undrade vi också, i den tredje och senaste artikeln om företaget, och kontaktade Barasparas vice vd Olof Kernell.

- Vi stirrar inte enbart på priset när vi väljer samarbetspartners, utan också på saker som bolagens seriositet. Det är till exempel viktigt att de jobbar långsiktigt och kan gå in och hjälpa kunden vid eventuella problem, sa Kernell i tidningen den 7 november.

Men det upplyser hans säljare inte om, åtminstone har de inte gjort det till de personer som kontaktat oss. Uppgiften om "en handfull bolag" fick vi också av Olof Kernell. Han ville dock inte berätta vilka.

Vi kan dock fastslå att Mölndal Energi är ett av dem. Där är Bernt-Erik Radesjö marknadschef. Han har läst artiklarna om Baraspara och Mölndal Energi på helahälsingland.se

- Om kunden inte fått rätt information från Baraspara är det beklagligt. Sådana gånger släpper vi kunderna direkt om de hör av sig till oss, säger Radesjö.

I tabellerna här intill kan ni se hur bland andra Mölndal Energi och elhandelsbolagen i Hälsingland ligger till i en prisjämförelse. Tabellerna kan vara en vägledning för den som är aktiv på elmarknaden.

Och det, vara elaktiv, ska man, anser Bo Hesselgren på Konsumenternas Elrådgivningsbyrå.

- Ta själv makten över ditt elavtal. Det är ett generellt råd jag brukar ge, säger han.

Det är bara att googla på elpriser så dyker flera sajter med jämförelsepriser upp, varav elpriskollen.se är en. Ytterligare några klick och du kan tjäna ett par tusenlappar per år.

Mer läsning

Annons