Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt för tågen att komma fram i tid

/

Även om nästan nio av tio persontåg i Sverige ankom stationen på utsatt tid 2011 var det under utsatt mål, visar Trafikverkets sammanställning. Och ingen av de stora stationerna i Hälsingland når upp till riksgenomsnittet.

Annons

– Det dras ner på grund av vintern vi började året med då det var väldigt mycket snö, säger Paul Eriksson, chef för trafikledningsområde nationell vid Trafikverket.

Punktligheten för persontågen i hela landet var 87,1 procent. I Hälsingland ligger Söderhamn närmast den siffran med 86,6 procent, följt av Hudiksvall på 84,6 procent. Sedan är det ett hopp ner till Ljusdal på 78,4 procent och i Bollnäs är det bara var sjunde persontåg som kommer fram i tid.

För Söderhamn och Hudiksvall är det främst X-trafik och SJ som trafikerar stationerna.

– X-trafik har gått jättebra på ostkustbanan och har hög punktlighet. SJ-tågen från främst Stockholm är mer försenade och påverkas av det som händer där nere, säger Paul Eriksson.

Tågtrafiken till Bollnäs och Ljusdal går främst via stambanan som är en av de mest trafikerade banorna i landet.

– Nattetid går det långa kolonner med godståg från norr till söder och blir det stopp någonstans kan inte vi parera för det i den lilla delen av stambanan som går i Hälsingland.

Trafikverkets mål för persontågens punktlighet 2011 var satt till 90 procent. 2012 har det höjts till 91 procent.

Mer läsning

Annons