Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att rekrytera nya Hälsingepoliser

/

Den nya regionpolischefen Carin Götblad väljer att stärka upp i Gävleborg. Nu placeras elva nya poliser i den norra delen av Region Mitt, men bara två hamnar i Hälsingland.

Annons

– Gävleborg har haft de största rekryteringsproblemen och nu är det dags att vi kommer till rätta med det, säger Carin Götblad.

Efter avslutad utbildning har 16 nya poliser erbjudits anställning i region Mitt, där Gävleborg, Västmanland och Uppsala län ingår. Av dessa 16 ska elva placeras i Gävleborg.

Att bara två av dessa elva placeras i Hälsingland vill ändå inte Carin Götblad betrakta som att Hälsingland blir förbisett.

– Det är sällan så enkelt som att man kan få resurserna dit man vill, säger hon. Av de här elva var det helt enkelt så att bara två kunde tänka sig att jobba i Hälsingland.

Enligt henne har Gävleborg som helhet haft större rekryteringsproblem än Västmanland och Uppland. Därför placeras nu elva av sexton just här och att bara två av dessa kan tänka sig att jobba i Hälsingland förklarar hon så här:

– De 16 polisaspiranter som nu fått erbjudande om anställning i Region Mitt har till största delen gjort sin aspiranttjänstgöring i Västerås eller Uppsala. De är i många fall rotade med sina familjer där och den enskilt tyngsta orsaken att inte flytta till Hälsingland är att deras respektive inte kan hitta ett nytt jobb i Hälsingland.

Däremot kan man tänka sig ett pendlingsavstånd som exempelvis det mellan Västerås och Gävle. Carin Götblad lyfter också fram en faktor som talar för att Hälsingland inte glöms bort.

– I den nya organisationen håller vi på att tillsätta en krimjour för Gävleborgsregionen, säger hon. Den ska stärka upp orter som för tillfället har en hög arbetsbelastning och hjälpa till så man inte måste börja göra prioriteringar mellan olika utredningar på lokal nivå.

– Många av de som erbjuds tjänst i den här krimjouren jobbar tidigare i Gästrikland och de nya tjänsterna kommer bland annat att ersätta dessa, fortsätter Götblad. Frigörandet av Gästrikepoliser till krimjouren kommer även Hälsingland till nytta.

Carin Götblad konstaterar också att Gävleborgsregionen kommer att vara den stora vinnaren på den nya regionindelningen. Framöver räknar hon med att ytterligare resurser kommer att fördelas om från Uppland och Västmanland och placeras i Gävleborg.

– Inte för att det begås mer brott i Gävleborg, säger hon. Men vi måste också börja räkna med de stora avstånden i Gävleborg som en betydelsefull parameter i sammanhanget.

Mer läsning

Annons