Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svällande regionkontor försvaras

Över 100 personer arbetar på Region Gävleborg.
Förra året ökade antalet tjänster från 101 till 113.

Annons

Region Gävleborg är ett samarbetsorgan för landstinget och länets kommuner. Regionförbundet fördelar också statliga regionala tillväxtmedel i länet.

Politikerna i regionstyrelsen begärde en mer preciserad personalredovisning sedan de sett att antalet anställda ökat så pass mycket 2009–2010.

– Det är viktigt att vi inte bygger upp en stor organisation där det sitter en massa människor. Det viktiga är att vi har en bra verksamhet och att vi sedan tar in de människor som behövs för att driva den, säger regionstyrelsens förste vice ordförande Lena Roos (M).

Ökningen består av projektpersonal.

– Vi har ingen ambition att utöka vår fasta personalstyrka och vi strävar inte heller efter att alltid vara projektägare, säger regiondirektör Mats Törnquist.

Lena Roos blev lugnad när hon förstod att ökningen bestod av projektanställda.

– Jag tror att många av projekten inte hade kommit till stånd om vi inte haft Region Gävleborgs organisation. Kommunerna hade inte haft kraften att driva dem själva. Det hade varit negativt för länet.

Personalkostnaden för 2010 var 55 miljoner kronor, men kommunerna och landstinget stod bara för sammanlagt 21 miljoner kronor av Region Gävleborgs finansiering. Övriga pengar är projektmedel från staten och EU samt intäkter från den gemensamma organisationen för handikapphjälpmedel.

Mer läsning

Annons