Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strokedrabbade ger kommunerna gott betyg

Strokedrabbade både i Hudiksvall, Ljusdal och Nordanstig hör till dem i landet som är mest nöjda med den hjälp och det stöd de får av kommunen efter sjukhusvistelsen.

Hälsingekommunerna utmärker sig i flera avseenden i Socialstyrelsens granskning av vård och omsorg för strokedrabbade.

Annons

För första gången undersöker Socialstyrelsen både landstingens sjukvårdinsatser för strokedrabbade och kommunernas omsorgsinsatser.

I den färska rapporten listas de 20 högst rankade respektive de 20 lägsta kommunerna i varje jämförelse. Gävleborg är sammantaget det län i landet där de strokedrabbade efter tre månader oftast är nöjda med kommunens stöd och hjälp.

Stroke har de senaste åren stått i fokus och förbättringsarbete sker på flera områden. Därför kan rapportens statistik från 2008 och 2009 kännas inaktuell.

– Det är ändå bra att den här jämförelsen görs även för kommunerna. Då finns det sedan något att utgå ifrån, säger överläkare och vårdenhetschef Miriam Nahum på Hudiksvalls sjukhus.

Landstinget genomför varje år en strokeutbildning för sin personal och har de senaste fyra åren bjudit in kommunerna till föreläsningar.

– Vi alternerar huvudorten för utbildningarna mellan Hudiksvall, Bollnäs och Gävle, eftersom vi sett att det främst är de näraliggande kommunerna som deltar, säger Mirjam Nahum.

Mer läsning

Annons