Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormigt kring löner

/
  • En ny strid har blossat upp mellan Polisförbundet och arbetsgivaren om lägstanivåer på löner.

Polisförbundets framgångar blev kortlivade. Fjolårets uppförhandlade ingångslöner sänks på nytt i år – ett beslut som arbetsgivaren tagit helt utan förhandlingar.

Annons

I fjol sommar drev polisfacket en riksomfattande kampanj. Eftersom poliser inte har strejkrätt så parkerade de i stället på offentligt synliga platser under arbetspassen. Avsikten var att genom en låglönesatsning få upp ingångslönerna och de lägsta lönerna i yrket.

Det lyckades, och gränsen höjdes från 21 300 kronor till 24 500. Men det här var ett avtal som löpte ut vid senaste årsskiftet. De som gick ut polisskolan i december fick därför som lägst 24 500. Men efter årsskiftet har ingångslönerna sänkts igen.

– Vi ser det här som ett enormt stort svek från arbetsgivarens sida. Vi känner oss lurade, säger Christer Palmkvist, andre vice ordförande vid Polisförbundet.

I region mitt, där Gävleborg ingår, har det hittills i år nyanställts 16 poliser. Nio av dem har en lön under den tidigare överenskomna lägstalönen om 24 500 kronor. Spannet ligger mellan 24 000 och 24 700 kronor.

– Den låglönesatsning, med 24 500 kronor som lägsta lön, slutade gälla vid årsskiftet. Nu råder individuell lönesättning och lönerna sätts då därefter, säger Peter Drake, chef vid polisens kommunikationsavdelning för region mitt.

– Vi är ute efter en större spridning inom lönerna genom individuell lönesättning. På så vis gör vi dels oss själva mer attraktiva som arbetsgivare för kompetent folk som kommer utifrån, och dels så vet anställda att man kan påverka sin egen lön.

Vid Polisförbundet motsätter man sig varken individuell lönesättning eller en spridning, men menar att det inte får ske på bekostnad av poliser med lägst lön.

– Det ska i så fall innebära enbart höjd lön för personer med eftertraktad kompetens, inte en sänkt lägstalön, säger Christer Palmkvist.

Mer läsning

Annons