Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormfälld skog för miljarder

Skogsstyrelsen bedömer att stormen Dagmar fällde sammanlagt 4-5 miljoner kubikmeter skog. Virket som nu ligger i skogarna uppskattas ha ett värde på mellan 1 och 2 miljarder kronor.

Annons

Efter att stormen Dagmar lugnat sig på annandagen hade stora mängder skog fällts i bland annat Gävleborg, Jämtland och Västernorrland. Som mest var 160 000 hushåll utan elektricitet efter stormens framfart. Tusentals abonnenter saknade fast telefoni under flera dagar. Mellanskog och Holmen gjorde flygningar över sina marker och konstaterade omfattade skador. Värst drabbat blev de nordvästra delarna av Hälsingland. Skogsstyrelsens bedömning är att stormen Dagmar har fällt totalt 4-5 miljoner kubikmeter skog.

– Regionala siffror kommer vi att ha nästa vecka, säger Clas Fris, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen.

Den fällda volymen av skog motsvarar ungefär 25 procent av den genomsnittliga årsavverkningen i Gävleborg, Jämtland och Västernorrland.

– Stormen Gudrun tog över 70 miljoner kubikmeter skog, så det här är inte samma regionala katastrof, säger Clas Fris.

Det uppskattade värdet på skogen som fällts i stormen är 1-2 miljarder kronor. En stor del av virket som fällts kommer det gå att ta hand om.

– Det väntar ett omfattande arbete att ta hand om de ekonomiska värdena som nu ligger i skogen. Och det är också viktigt att få ut virket så att riskerna för stora granbarkborreangrepp minskas, säger Clas Fris.

Mer läsning

Annons