Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skillnader i VA-avgifter

Vatten- och avloppsavgifterna varierar kraftigt beroende på var i Gävleborg man bor. Skillnaden kan vara så stor som 4 800 kronor per år.

Annons

Dyrast avgift i Gävleborg har Nordanstig som har en VA-avgift på 9 116 kronor per år för en normalvilla. Billigast avgift har Gävle med 4 250 kronor. Siffrorna har presenterats i en ny granskning som Villaägarnas Riksförbund har gjort. Normalt drivs vatten- och avloppsverksamheten av kommunen eller ett kommunalt bolag, men ibland är den utlagd på privata entreprenörer. VA-verksamheterna är inte utsatta för konkurrens. Därför finns det en lag som säger att priset inte får överstiga kostnaderna.

– Vi kan inte se något samband mellan de olika parametrarna vad skillnaderna beror på. Avgifterna beror på kommunens förutsättningar, säger Björn Nordlund, utredare på Villaägarnas Riksförbund.

Nordanstigs avgift på 9 116 kronor är landets femte högsta VA-avgift, kommuninvånarna fick en höjning med 3 procent 2012. Totalt höjde 7 av 10 kommuner i Gävleborg sin VA-avgift förra året. Nordanstig har den högsta avgiften i länet på 9 116 kronor per år. Näst billigaste avgift i Gävleborg har Hudiksvalls kommun på 4 600 kronor, trots det fick Hudiksvalls kommun en av de högsta höjningarna för 2012 med 6 procent. Även Ljusdal fick högre avgift med 6 procent, 2012 låg avgiften på 7 178 kronor. Avgifterna i Bollnäs kommun är oförändrad från 2011 till 2012. Invånarna i Söderhamns kommun fick en höjning med 1 procent till 6 591 kronor och Ovanåker fick en höjning med 3 procent till 6 775 kronor.

– Det är viktigt att kommunerna effektiviserar sin verksamhet, det är självkostnadsprincipen som styr avgifterna. Det är viktigt att kommunerna kan motivera sina avgifter för invånarna, säger Björn Nordlund.

Mer läsning

Annons