Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora brister i vårdens strålsäkerhet

Det finns stora brister i den svenska vårdens strålskyddsarbete.
Gävleborg är ett av nio landsting som har granskats och kritiserats av Strålsäkerhetsmyndigheten.
– Vi har åtgärdat alla punkter i föreläggandet, säger Gunvor Persson, länschef för landstingets bild- och funktionsmedicin.

Annons

Var femte strålbehandling utförs i onödan, konstaterar Strålsäkerhetsmyndigheten. Landstingen har inte tillräckligt bra metoder för att bedöma när det är nödvändigt att ge en cancerpatient strålbehandling. Utfallet av bedömningen beror ofta på den enskilde läkarens kunskap.

Landstingen arbetar systematiskt för att inte ge för höga stråldoser vid nukleärmedicin, men inom röntgenverksamheter sker det högst sporadiskt.

Bara ett av de granskade landstingen får godkänt när det gäller arbetet för att personal och anhöriga ska utsättas för så lite strålning som möjligt.

Sex av nio landsting kunde inte visa att deras lokaler för röntgenundersökningar, nukleärmedicin och strålbehandlingar uppfyller de krav som finns.

Inget av landstingen uppfyllde kraven på hur strålsäkerhetsarbetet ska organiseras, styras och följas upp. Strålsäkerhetsmyndigheten ser det som orsaken till de andra bristerna.

Mer läsning

Annons