Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stölder utarmar kulturarvet

/

De senaste fyra åren har 58 kulturföremål stulits i Gävleborg. Det utarmar det svenska kulturarvet anser Sveriges museer och Sveriges hembygdsförbund.

Annons

Sveriges museer och Sveriges hembygdsförbund har sammanställt siffrorna från Brottsförebyggande rådets statistik och de gillar inte vad de ser. Stöldrisken leder också till att viktiga föremål inte kan visas offentligt.

Stulna kyrkskatter är inte något nytt i Hälsingland. Det har inte gått mer än sex år sedan spanjoren José Arteagas greps av Hudiksvallspolisen. Spanjoren hade då härjat i mellersta Norrland under nio år och dömdes för bland annat grov stöld. Efter tre år släpptes han fri.

Även om de mest spektakulära stölderna upphörde så har inbrotten fortsatt. Sedan 2007 har närmare 60 kulturföremål stulits i Gävleborgs län. Vanligast är lösa silverföremål, ljuskronor, biblar och målningar men det är inte bara kyrkor som drabbas.

I Trönö gamla kyrka finns sedan 1990-talet larm som har lyckats hålla bovar borta.

– Det försvann figurer för länge sedan. Efter det såg Riksantikvarieämbetet till att montera larm. Sedan dess har vi inte utsatts för några stölder, säger Hans Persson, ordförande i Trönö hembygdsförening.

Mer läsning

Annons