Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark vind ökar brandrisken

/

Många majbrasor står redo att tändas runt om i Hälsingland. Men den starka vinden ställer till det, och räddningstjänsten manar till försiktighet.

Annons

Det har redan varit några brandlarm runt om i länet under lördagsförmiddagen.

Under en gräseldning i Iste tog vinden i lågorna så att en markbrand uppstod vid tolv-tiden på lördagen. Elden spred sig runt garaget och delar av fasaden fattade eld. Räddningstjänsten släckte branden och håller under lördagseftermiddagen på med eftersläckning. Vinden ökar brandrisken i och med att gnistor och glödande flagor kan flyga iväg.

Vid tolvtiden på lördagen gick tre brandlarm i länet inom loppet av en kvart. De övriga två bränderna inträffade i Hudiksvall och Gävle.

Flera personer som har anmält en kase till valborgskvällen har dragit sig ur.

- Har man inte dragit fram vatten ska man helst inte tända en eld, säger Pär Palm, insatsledare vid räddningstjänsten i Bollnäs.

Skulle olyckan vara framme kan man hindra att branden sprider sig ytterligare genom att hälla vattnet framför branden i vindens riktning, så att marken blir blötlagd. Men man hinner inte springa och hämta vatten när elden väl börjat sprida sig, påminner Pär Palm.

- Elden rör sig fort, det går inte att komma i kapp.

Räddningstjänsten i Söderhamn är inne på samma spår. Det är inte tal om att utfärda något eldningsförbud, men alla som ska tända en brasa under kvällen bör vara försiktiga.

- Använd sunt förnuft. Tänd inte alls om det blåser för mycket, säger styrkeledare Jan Eriksson.

Mer läsning

Annons