Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språk kan stoppa nya blodgivare

/
  • Blodcentralerna runt om i Gävleborgs län följer EU-direktiven, Socialstyrelsens riktlinjer samt en nationell handbok om blodgivning när de tar beslut om vilka som får lämna blod och inte.

Det står ingenting om språkkrav i Socialstyrelsens regler för blodgivning. Men kan du inte svenska språket tillräckligt bra kan du bli nekad att få lämna blod.

Annons

I Sverige är det Socialstyrelsen som fastställer vilka regler som gäller för blod och blodkomponenter avsedda för transfusion. Alla medlemsländer i EU har också gemensamt enats om regler som gäller för blodgivare inom hela unionen.

Det står ingenstans i Socialstyrelsens regler om att personer som vill ge blod ska nekas om de inte förstår eller inte kan prata svenska tillräckligt bra.

– Ett specifikt språkkrav står inte, men däremot står kraven på vilka frågor man ska ställa under intervjun, säger Tesi Aschan på Socialstyrelsen.

Kristina Georgsson, kvalitetssamordnare för transfusionsmedicin i Gävleborgs län, säger att det är viktigt att personen som vill ge blod ska kunna läsa och förstå svenska. Detta för att motverka tveksamheter och missförstånd mellan den som vill ge blod och personalen på blodcentralerna.

– Men blir någon nekad första gången betyder inte det att de är nekade för alltid, säger hon.

Tesi Aschan menar att det är viktigt att den som vill ge blod förstår och kan svara på personalens frågor, och utifrån det tycker hon att språket blir en faktor i att kunna neka.

– Det blir en bedömning från fall till fall av den personal som gör intervjun, om personen kan svara på ett adekvat sätt.

Petra Lindstedt, divisionschef för diagnostik i Gävleborgs län, säger att personer som inte talar svenska ska få lämna blod på samma villkor som alla andra.

– I våra övriga verksamheter använder vi personal som är tvåspråkiga eller flerspråkiga om det behövs. Det förutsätter jag att vi gör här också, säger Petra Lindstedt.

Mer läsning

Annons