Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solklar sistaplats för Gävleborg

/
  • I Hudiksvall byggs 24 nya lägenheter i kvarteret Snusfabriken 5.

Gävleborg har fallit från en dålig placering till sista plats i en undersökning kallad Framväxtligan.

Annons

Företaget Visma, som bland annat arbetar med affärssystem, har tagit fram en rankning av alla län utifrån kriterierna nyföretagande, arbetslöshet, lediga jobb och bostadsbyggande. Rankningen ska visa länens tillväxtpotential och Gävleborg parkerar i botten på alla kategorier.

Bland annat delas sistaplatsen i nyföretagande med Blekinge och Kalmar län.

– Det finns ett tydligt samband mellan nyföretagandet och utvecklingen i stort i ett län. Fler nya företag skapar goda förutsättningar för fler sysselsatta i framtiden. De som startar eget i dag är morgondagens arbetsgivare, kommenterar Björn Lang. Han är tillförordnad vd för Visma Spcs.

Under mätperioden maj 2014 till april 2015 hade Stockholms län det högsta nyföretagandet med 15,4 nystartade företag per 1 000 invånare. Siffran för Gävleborg var 6,7.

Sedan tidigare är det väl känt att Gävleborg också har landets högsta arbetslöshet med 9,3 procent. Uppsala har lägst, 4,0 procent. Även när det gäller lediga jobb hamnar länet i botten, medan Stockholm leder. Där är antalet lediga jobb per 1 000 invånare 19,7, medan Gävleborg endast har 11,3.

Uppsala län hade flest bygglov per 1 000 personer (13,1) under perioden april 2013 till mars 2014. Minst andel nya bygglov hade Västernorrland och Gävleborg med vardera 1,1 bygglov.

– Antalet bygglov har ökat från i snitt 3,3 bygglov per 1 000 personer i landet i förra årets mätning till 5,0 bygglov i år, vilket är en positiv signal. Blir det fler sysselsatta i ett län behövs det på sikt även fler bostäder, för att inte sätta käppar i hjulet för ökad sysselsättning och tillväxt, skriver Björn Lang i ett pressmeddelande.

Vinnaren i Framväxtligan blev Stockholms län, följt av Göteborgsregionen genom Hallands och Västra Götalands län.

Mer läsning

Annons